Turiștii străini au cheltuit, în medie, peste 2.400 de lei în România, în primul trimestru al 2022

Sursa: Dreamstime

Institutul Național de Statistică (INS) a venit cu noi date în ceea ce privește sumele de bani pe care turiștii străini le-au lăsat în țara noastră. Aceste date relevă că, de persoană, turiștii străini au lăsat peste 2.400 de lei.

Turiștii străini au cheltuit peste 2.400 de lei în România, în primul trimestru al 2022

Turiștii străini au cheltuit, în medie, 2.465,9 de lei de persoană, în România, arată noile date publicate vineri de către Institutul Național de Statistică (INS), care menționează că procentul anterior menționat este pentru primul trimestru al acestui an.

INS mai arată că numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 232.400 în perioada anterior exprimată, în timp ce cheltuielile lor au ajuns la 573,1 milioane de lei.

Datele relevă că scopul principal al călătoriilor a fost pentru afaceri, aici intrând și participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii. Concret, acestea au reprezentat 52,4% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România. Cheltuielile lor au reprezentat 56,2% din numărul total al cheltuielilor.

De asemenea, 47,6% au călătorit în scop particular, cheltuielile acestora reprezentând 43,8% din totalul cheltuielilor. În această categorie intră călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Cheltuielile pentru cazare, ponderea principală

Institutul Național de Statistică arată că 86,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare a fost reprezentat de cazarea cu mic dejun inclus, în timp ce 18,6% au reprezentat cheltuielile din baruri și restaurante.

14,6% din totalul cheltuielilor a fost reprezentat de cumpărături, astfel:

  • 50,0% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor
  • 26,6% pentru cadouri şi suveniruri

De asemenea, 63,9% din totalul cheltuielilor pentru transport a fost pentru închirierea de autoturisme, iar 34,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere a mers pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice.

Din totalul cheltuielilor în scop particular în trimestrul I 2022, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (42,1%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (77,9% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi pentru cumpărături au fost de 16,7%, iar cele în restaurante şi baruri au reprezentat 15,7% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 41,7% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 35,3% pentru cumpărarea de îmbrăcăminte, încălţăminte etc.

Cheltuielile pentru transportul rutier în interiorul ţării au avut o pondere de 45,0% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 57,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Majoritate turiștilor străini au venit în România prin intermediul unei agenții de turism

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în trimestrul I 2022, 38,9% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism, 34,9% şi-au organizat singuri sejurul, 18,2% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei, în timp ce 8,0% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât şi printr-o agenţie de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în trimestrul I 2022 a fost avionul, folosit de 78,0% din numărul total de turişti, în timp ce 17,7% au utilizat autoturisme proprii, 2,5% autocare şi autobuze, iar 1,8% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

De asemenea, numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat) în trimestrul I 2022 a fost de 10.300, cheltuielile acestora în România fiind de 6,8 milioane de lei.