De la un an la altul, tot mai mulţi români care aleg să-şi petreacă vacanţele pe litoralul românesc – şi nu numai – îşi îndreaptă atenţia către programele şi excursiile opţionale. Numărul în continuă creştere al turiştilor care aleg litoralul românesc şi turismul intern în general, îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite în acest sector, experienţa dobândită în vacanţele de pe alte meleaguri, dar şi conjunctura internaţională tensionată în ceea ce priveşte unele destinaţii externe au determinat dezvoltarea turismului intern şi, totodată, a acestui segment opţional, se arată în analiză.

Fie că este vorba de cele peste două milioane de turişti români care aleg anual litoralul românesc sau de cei circa 50.000 de turişti străini care ajung aici în mod organizat sau pe cont propriu, trăsătura comună a profilului turistului ultimilor ani este definită de reîntoarcerea la istorie şi cultură, dar, totodată, şi de deschiderea către nou, de nevoia de cunoaştere şi acţiune, spun autorii studiului.

”Dacă în primii ani după Revoluţie programele opţionale aproape lipseau cu desăvârşire, iar în anii 2000 le puteam număra pe degetele de la o mână, iată că în 2016, numai litoralul românesc îşi aşteaptă turiştii cu peste 15 programe de bază, culturale, gastronomice sau de aventură, cu preţuri pentru toate buzunarele sau programe pentru toate tipurile de turişti, dornici de acţiune sau relaxare”, a afirmat Aurelian Marin, directorul general al Paradis Vacanţe de Vis, tour-operatorul care a realizat studiul.

Astfel, turiştii aflaţi pe litoral pot beneficia de un tur pietonal al Constanţei cu suma de 50 de lei, o vizită a Cetăţii Histria – prima colonie greacă de pe ţărmul de vest al Mării Negre (80 de lei); o plimbare cu caii celebrei herghelii din Mangalia (circa 100 lei), un prânz pescăresc tradiţional sau o seară românească, grecească, turcească sau arăbească autentică (100 – 135 lei), o vizită pe litoralul bulgăresc al Mării Negre la Castelul Reginei Maria de la Balcik & Grădina Botanică (circa 130 de lei); un tur UNESCO în Delta Dunării, rezervaţie a Biosferei (170 de lei), o plimbare pe mare cu nava de croazieră (170 de lei). Turiştilor dornici de adrenalină maximă li se oferă un program Jeep Safari în Delta Dunării la preţul de 490 de lei per adult şi 150 de lei pentru copii.

În urma analizei cererilor, turiştii străini preferă excursiile opţionale în Delta Dunării şi Bucharest Royal City Tour, iar cei români sunt interesaţi de excursia de o zi la Balcik (Bulgaria), la Palatul Reginei Maria, dar şi de croaziere în Delta Dunării. În mod detaşat, câştigătoarea excursiilor opţionale de pe litoralul românesc este Delta Dunării, aflată la o distanţă relativ mică (118 kilometri) de staţiunile din nordul Mării Negre.

În ceea ce priveşte tipologia turiştilor care apelează la programe opţionale, ponderea este echilibrată, fiind împărţită între familii cu copii până în 14 ani, tineri – elevi/studenţi şi cupluri.

”Excursiile opţionale vin în completarea pachetelor turistice clasice şi le personalizează, de aceea le-am putea numi, metaforic, 'cireaşa de pe tort' a vacanţei turistului. Acestea sunt importante pentru toţi participanţii la desfăşurarea lor, atât pentru turiştii care vor avea o vacanţă completă sau organizatori – fiindcă fidelizează clientela agenţiei, cât şi pentru cei care oferă serviciile conexe de transfer, restauraţie, agrement”, a adăugat Aurelian Marin. (Sursa: Agerpres)