”Suntem gata să participăm activ la proiectul european. Avem pentru aceasta toate condiţiile necesare şi numeroase mijloace de livrare”, a declarat preşedintele turkmen, Gurbangulî Berdâmuhamedov, după o întâlnire cu Durao Barroso. „Cel mai atrăgător proiect din punct de vedere comercial, financiar şi al infrastructurilor este construirea unui gazoduct pe sub Marea Caspică”, a adăugat preşedintele turkmen.
Şeful executivului comunitar s-a deplasat vineri în Azerbaidjan, apoi în Turkmenistan, în scopul securizării aprovizionării necesare viabilităţii Nabucco, proiectul unui gazoduct de 3.300 de km şi cu o capacitate de 31 de miliarde de metru cubi pe an, care trebuie să facă legătura din 2014 între zăcămintelele de gaze din Asia Centrală şi Europa, via Turcia şi sud-estul Europei, ocolind Rusia.
”Suntem gata să cumpărăm gaz turkmen. Am discutat concret despre gazoductul transcaspian şi suntem mulţumiţi de declaraţiile preşedintelui Berdâmuhamedov în ce priveşte dorinţa de a-l construi”, a declarat la rândul său Durao Barroso.
„A sosit timpul şi acest gazoduct este important pentru aprovizionarea Europei cu gaze. Putem să-i propunem Turkmenistanului o piaţă previzibilă, mari companii, investiţii şi tehnologii înalte”, a adăugat preşedintele Comisiei Europene. Durao Barroso a asigurat, de asemenea, Turkmenistanul de sprijinul UE pentru intrarea în Organizaţia Mondială a Comerţului.
”UE invită Turkmenistanul să depună cerere de aderare (la OMC). Suntem gata să-l sprijinim”, a mai spus Durao Barroso.
Sursa: Agerpres