Turoperatorii și-au pus mari speranțe în sezonul estival de anul acesta, după ce în 2010 au început să recupereze pierderile cauzate de criză. Deși vânzările de pachete din cadrul campaniei „early booking“ au urcat cu 35% anul acesta, pentru a fi considerate cu adevărat bune, cifrele aferente lunilor mai și iunie mai au nevoie să crească.
„Cumperi o vacanță în Turcia și primești gratuit o alta în Grecia!“ Pare neverosimil, însă o agenție de turism a venit în întâmpinarea clienților săi cu o astfel de ofertă. Practic, orice turist care cumpără un sejur în Kușadasi, Marmaris sau orice altă destinație din Turcia pentru care transportul se face cu autocarul, primește din partea agenției o vacanță în Halkidiki, Riviera Olimpului, Thassos, Corfu sau Zakynthos. „Oferta este valabilă pentru vacanțele din perioada

1 mai-15 iunie, respectiv 15 septembrie-15 octombrie, iar locurile sunt limitate. Însă, pentru aceste rezervări nu se acceptă anulări și modificări“, spune Marius Berca, directorul de marketing al turoperatorului Christian Tour. Tot pentru extrasezon, aceeași agenție a pregătit pachete all inclusive pentru Antalya. Astfel, un sejur cu cazare la o unitate de trei stele costă 195 de euro, la patru stele – 295 de euro, iar la cinci stele – 395 de euro. „Avem bonusuri și pentru Bulgaria. Pe durata întregului sezon estival, pentru fiecare rezervare de turism individual, turiştii câştigă un voucher de transport gratuit pentru acelaşi număr de persoane. De exemplu, dacă fac rezervare pentru două persoane care călătoresc cu maşina personală, primesc pentru alte două persoane transport gratuit cu autocarul, cu îmbarcare din câteva orașe din țară. Oferta este valabilă pentru rezervările din luna mai“, spune Marius Berca.
Chilipiruri de iunie
Deși programul de „early booking“ s-a terminat încă din aprilie, unele agenții practică reduceri de 15% din tariful standard, în condițiile efectuării călătoriei în luna iunie. „Pentru insula Kos (Grecia n.red.) avem sejururi de la 411 euro pentru șapte nopți de cazare cu demipensiune la un hotel de cinci stele din stațiunea Kardamena (cunoscută pentru viața de noapte foarte animată – n.red.)“, spune Teodor Călimănescu, manager al turoperatorului Europa Travel. Potrivit acestuia, primele plecări cu avionul în insula Zakynthos, în luna iunie, au prețuri de la 252 de euro pentru un sejur de opt zile. 
Turiștii care aleg Creta, luna viitoare, plătesc de la 219 euro pentru un sejur la trei stele, în regim demipensiune. Transportul se face cu avionul, iar turistul beneficiază și de asistență turistică, respectiv de transportul de la aeroport la hotel. „Pentru Rhodos, tarifele pornesc de la 189 de euro pentru același tip de sejur“, spune Mircea Vladu, președintele Prestige Tours. Ofertele curg și pentru Bulgaria. O minivacanță la Nisipurile de Aur și ­Balcic costă 115 euro, iar turistul beneficiază de transport cu autocarul, trei nopți de cazare la un hotel de trei stele, în regim demipensiune, respectiv excursii la câteva biserici, o vizită la castelul Reginei Maria și o alta la o fermă de midii din Dalboka (ofertă Invitation Romania).
Vacanțe exotice în rate
Oferte speciale sunt disponibile și pentru cei care au de gând să traverseze oceanul vara aceasta, către destinații exotice. De notat faptul că turiștii au posibilitatea achiziționării vacanțelor în două rate. Spre exemplu, cei care doresc să meargă în Bali pot plăti la înscriere 675 de euro, iar înainte de plecare, încă pe atât (ofertă Eturia). Pentru aceeași vacanță, efectuată însă în luna septembrie, turistul va plăti patru rate a câte 347 de euro fiecare.

Pe durata întregului sezon estival, pentru fiecare rezervare de turism individual, turiştii câştigă un voucher de transport gratuit pentru acelaşi număr de persoane. Marius Berca, director de marketing, Christian Tour

Largi la pungă
Potrivit datelor oficiale, în primul trimestru al acestui an, românii au cheltuit în străinătate, pe servicii turistice, 283 de milioane de euro, față de doar 244 de milioane de euro anul trecut, în aceași perioadă. În schimb, turiștii străini care au venit în România, în primele trei luni ale acestui an, au avut cheltuieli turistice de 210 milioane de euro față de 162 de milioane de euro în trimestrul I din 2010.