Turtoi: Rata de absorbţie la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală va fi de peste 90%

Sumele dezangajate la finalul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 nu vor depăşi 1 miliard de euro, iar rata de absorbţie va fi de peste 90%, ceea ce înseamnă că în sector au intrat peste 9 miliarde de euro din fonduri europene şi naţionale, a declarat George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Acesta a afirmat că, din lecţiile învăţate din implementarea PNDR, s-a mers în noul program pe cerinţe mult mai simple, astfel încât "să nu tentăm beneficiarii să ocolească regulile".

"Cred că vom ajunge, ca şi grad de absorbţie, la peste 90%, iar acest lucru înseamnă peste 9 miliarde de euro atraşi din fonduri europene şi naţionale. Estimăm că vom recupera peste 240 de milioane de euro din cele 800 de milioane de euro dezangajate, din cauza contractelor reziliate de beneficiarii privaţi la finele lui 2014 şi începutul lui 2015. În total, pe tot programul PNDR, rezilierile nu depăşesc 1,3 miliarde de euro. Noi vrem să nu dezangajăm mai mult de 1 milion de euro la finalul programului", a declarat Turtoi.

"Nu putem să atingem o rată de absorbţie de 100%, pentru că pe Axa 2 de agromediu fermierii au avut posibilitatea să îşi închidă angajamentele prematur, deoarece s-au schimbat cerinţele în regulamentele europene pe zona de plăţi directe pentru agromediu, agricultura ecologică şi partea de fermieri activi. Acest lucru înseamnă că fermierii pot să nu mai continue până în anul 5 cu angajamentele pe agromediu, le pot închide, şi anul următor să le deschidă din nou, dar pe angajamentele noului program, dacă se încadrează pe noile reguli", a mai spus secretarul de stat.

El a precizat că Ministerul Agriculturii avut "şi aici o foarte mare surpriză": faţă de 280 de milioane de euro, cât era estimată plata pe agromediu, au fost depuse cereri care acopereau doar 70 de milioane de euro, de patru ori mai puţin.

"Şi chiar nu am mai avut unde să realocăm aceşti bani în ultimul an, astfel încât să reuşim să-i absorbim. De aceea în programul nou vrem să închidem contractarea undeva în 2019, astfel încât să avem timp până în 2023, pentru că avem regula 'n plus 3', adică trei ani de plată, să facem toate realocările şi reglajele pe sume şi să nu mai avem surprizele pe care le avem acum la final de program", a explicat George Turtoi.

AGERPRES