Actualul președinte al CCR, Marian Enache, a susținut că ideea unei erate care să permită reluarea turului al doilea al alegerilor ar fi o „eroare grosieră” și o așa-zisă „intoxicare a alegătorilor”. El a spus că o erată poate corecta doar greșeli materiale dintr-o hotărâre, nu și să modifice o decizie deja pronunțată.

Președintele CCR a primit o lovitură puternică

Declarațiile lui Enache vin în contextul în care susținătorii lui Călin Georgescu și liderii AUR au cerut reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale. Acest demers a fost susținut și de mai multe segmente ale opiniei publice, ceea ce a generat un val de discuții în spațiul politic și juridic.

Președintele CCR a justificat decizia anulării procesului electoral, considerând-o „o măsură de apărare a statului român și a democrației constituționale”. Potrivit lui Enache, hotărârea ar fo avut rolul de a garanta aspirațiile și cuceririle Revoluției din 1989, prevenind o posibilă destabilizare a țării.

„Exclus. Erata vizează doar îndreptarea unei erori materiale din cuprinsul unei hotărâri și nicidecum schimbarea sau modificarea soluției pronunțate de o autoritate jurisdicțională. A susține posibilitatea unei asemenea erate constituie o eroare grosieră și o intoxicare a alegătorilor.

Consider că anularea procesului electoral cu privire la alegerea Președintelui României a fost o decizie de apărare a statului român și a democrației constituționale, precum și de menținere a realizărilor pe care România le-a obținut prin eforturile tuturor românilor din țară și din diaspora de la câștigarea libertății și democrației din 1989 și până în prezent.

Dacă vreți, această hotărâre a fost mai mult decât o decizie de speță, obișnuită, care a avut ca finalitate consolidarea și garantarea aspirațiilor și cuceririlor Revoluției române din decembrie 1989. Știți, România a parcurs un drum anevoios și cu sacrificii ale românilor pentru racordarea la valorile societăților libere și ar fi greșit să ne întoarcem de pe acest drum”, a spus Marian Enache pentru Juridice.ro.

CCR
SURSA FOTO: Dreamstime

Augustin Zegrean a criticat afirmațiile lui Marian Enache, subliniind că acesta „declarativ și-a depășit atribuțiile”

În replică, Augustin Zegrean a criticat afirmațiile lui Marian Enache, subliniind că acesta „declarativ și-a depășit atribuțiile”. Potrivit fostului președinte al CCR, decizia de a relua sau nu turul al doilea al alegerilor nu este o problemă juridică, ci una politică, stabilită de autoritățile executive, nu de instanțele judecătorești.

Zegrean a argumentat că CCR nu are competența de a decide asupra desfășurării alegerilor și că Guvernul este cel care poate hotărî organizarea unui nou tur de scrutin. El a atras atenția că Enache s-a „grăbit” să declare că reluarea alegerilor este imposibilă și că această poziție nu aparține CCR.

Augustin Zegrean a reiterat faptul că CCR nu poate modifica deciziile deja pronunțate. De asemenea, el a explicat că instituția nu poate emite erate care să schimbe hotărâri definitive, ci doar să corecteze eventuale greșeli de redactare.

„Declarativ și-a depășit atribuțiile. Toată lumea spune multe vorbe acum. (…) Dumnealui a spus azi că alegerile nu mai pot fi repetate. Asta nu poate spune acum, nu treaba lor.

Facerea sau desfacerea alegerilor se stabilește de Guvern, s-a grăbit să spună că nu se mai poate face turul 2. Facerea sau desfacerea alegerilor este o problemă politică, nu juridică”, a afirmat Zegrean pentru Realitatea PLUS.

Augustin Zegrean
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Întrebat despre posibilitatea ca CCR să fi fost obligată să emită o erată care să clarifice și anularea turului al doilea al alegerilor, Zegrean a fost categoric: Curtea nu are această atribuție. El a explicat că orice modificare a unei decizii definitive ar fi imposibilă, întrucât atribuțiile CCR nu permit revenirea asupra unei hotărâri deja pronunțate.

Zegrean a subliniat că „facerea sau desfacerea alegerilor este o problemă politică, nu juridică” și că decizia de a organiza sau nu un nou scrutin aparține autorităților politice. În acest sens, Guvernul este cel care trebuie să decidă dacă alegerile trebuie reluate, nu CCR.

„Nu am văzut decât decizia, nimic altceva. Ce au ei acolo este problema lor, dar nu poți veni cu alte documente decât cele din decizie. Din documentele pe care le-au analizat ei acolo este ok. Facerea sau desfacerea alegerilor e o problemă politică, nu juridică. CCR nu poate modifica decizia. Nu se pot face erate.

Rectificări, greșeli de tipar, da, dar ei nu pot reveni asupra deciziilor. Data alegerilor, facerea sau desfacerea alegerilor e o problemă politică, nu juridică. CCR intervine numai când sunt încălcări de lege (…)

Guvernul a hotărât refacerea alegerilor, s-a stabilit programul electoral (…) Dacă politicienii voiau să refacă alegerile, puteau să le refacă”, a subliniat Zegrean.