Mesaj tranșant de la ministrul Justiție în scandalul „Turul 2 înapoi”
Legea actuală nu permite instanţelor judecătoreşti să suspende sau anuleze decizii ale Curții Constituționale a României (CCR), a reamintit ministrul Justiției, Radu Marinescu, după ce s-a aflat că un judecător de la Curtea de Apel Ploieşti a admis o cerere prin care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care a fost anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2024. Totuși, spune ministrul Justiției, alegerile prezidenţiale din mai 2025 nu vor fi afectate de decizia Curţii de Apel Ploieşti.
„Am observat şi eu existenţa unei astfel de hotărâri judecătoreşti. Urmează să analizăm contextul în care aceasta a fost adoptată, pentru a stabili în ce măsură pot să fie exercitate atribuţii instituţionale ale ministerului nostru cu privire la exercitarea unor verificări disciplinare, întrucât, strict la nivel teoretic, nu există căi de atac în legislaţia din România prin care decizii sau hotărâri ale Curţii Constituţionale, care nu sunt acte administrative conform legislaţiei, să fie atacate în contenciosul administrativ.
Legea, în momentul de faţă, nu permite adoptarea unor soluţii specifice contenciosului administrativ de suspendare sau anulare de către instanţele judecătoreşti ale unor decizii sau hotărâri ale Curţii Constituţionale.
Dacă este să analizăm efectele unei astfel de hotărâri judecătoreşti, veţi observa că actele administrative care au fost adoptate de către Guvern în organizarea alegerilor nu sunt vizate de această hotărâre judecătorească, nu sunt suspendate sau anulate şi, în consecinţă, organizarea alegerilor produce în continuare efecte, astfel încât vom avea în continuare alegeri”, a explicat oficialul român pentru cei de la România TV.
CSM a sesizat Inspecția Judiciară pentru a verifica o eventuală abatere disciplinară
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a declarat recurs împotriva deciziei pronunțată de Curtea de Apel Ploiești – Secția de contencios administrativ și fiscal în dosarul numărul 301/42/2025.
De altfel, Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la săvârșirea unei eventuale abateri disciplinare de către judecătorul care a soluționat cauza. Măsura dispusă are în vedere faptul că, în alte 30 de cauze identice soluționate de curțile de apel din România, soluțiile pronunțate au fost de respingere a acțiunii, practica judiciară fiind unitară în acest sens.