Într-o recentă apariție televizată la emisiunea „Bună Dimineața România” de pe B1 TV, Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale, a comentat asupra unei hotărâri controversate pronunțate de Curtea de Apel Ploiești, care a suspendat și anulat o decizie a Curții Constituționale.

Potrivit acestuia, o astfel de decizie nu poate produce efecte decât dacă va fi confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție, iar până atunci nu există un temei solid pentru a discuta despre validitatea ei.

Imposibilitatea atacării deciziilor CCR

Zegrean a subliniat că, din punct de vedere juridic, deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii și nu pot fi atacate sau modificate de nicio instanță din țară.

Potrivit Constituției României, aceste decizii devin obligatorii de la data publicării lor și nu pot fi revocate, chiar de către Curtea Constituțională, decât în cadrul unor proceduri juridice diferite și cu teme diferite. Așadar, aceasta nu reprezenta decât o eroare, poate din cauza unei necunoașteri a legislației, a explicat Zegrean.

„Deciziile CCR nu pot fi verificate, atacate nicăieri. Nici o instanță din lumea asta nu poate să anuleze sau nu știu ce altceva să mai facă cu o decizie a Curții Constituționale. Constituția însăși prevede la art. 147 că deciziile CCR, de la data publicării, sunt general obligatorii. Asta înseamnă că nu mai pot fi atacate sau anulate. Nici măcar Curtea Constituțională nu le mai poate retracta. Curtea Constituțională, eventual, într-un alt proces, altă dată, cu o temă asemănătoare ar putea să schimbe practica. Dar nu este cazul aici”, a declarat Augustin Zegrean.

Riscurile unei decizii menținute de instanța supremă

Fostul președinte al CCR a mai subliniat că, deși sentința Curții de Apel Ploiești nu poate produce efecte până nu va fi confirmată de instanța supremă, riscurile apar atunci când o decizie similară ar putea fi menținută de Înalta Curte. În acest caz, decizia ar putea intra în vigoare, generând astfel consecințe juridice semnificative.

„Judecătorul de la Curtea de Apel și nici un alt judecător din România nu putea să declare nulitatea acestei hotărâri… Se pot întâmpla foarte multe la procese. Este o greșeală, nu știu dacă a făcut-o intenționat sau este o gravă neglijență sau o gravă necunoaștere a legii. După ce se va motiva decizia vom vedea ce scrie acolo. Dar nu are ce să scrie nimic care să justifice această decizie”, a mai explicat Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean a încheiat prin a afirma că singura cale corectă pentru a înlătura această hotărâre greșită este ca Înalta Curte să o desființeze, iar abia atunci va fi încheiată această situație. În cazul în care aceasta va fi menținută de instanța supremă, consecințele ar fi pe termen lung, afectând stabilitatea jurisprudențială din România.

„Nu contează motivarea. Contează că ea (hotărârea – n. red.) există și trebuie să dispară. Adică trebuie să fie anulată de o altă instanță pentru că altfel va intra în puterea lucrului judecat și abia atunci va fi grav pentru că va produce efecte. Spaima este ca nu cumva Curtea Supremă să spună la fel. Dacă ÎCCJ va admite recursul, va desființa hotărârea și am terminat povestea. A fost doar un vis urât sau poate un vis de primăvară. Dar dacă Curtea Supremă va hotărî că decizia este corectă și poate fi legală, legală și temeinică, o va lăsa în pace și abia atunci vor fi consecințe juridice”, a încheiat Augustin Zegrean.

Kelemen Hunor comentează decizia Curții de Apel Ploiești

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a adus acuzații grave la adresa unei hotărâri recente a Curții de Apel Ploiești, care a decis suspendarea executării unei sentințe a Curții Constituționale a României. Decizia Curții Constituționale de anul trecut, care anula rezultatele alegerilor prezidențiale din 2024, a fost contestată, iar instanța de la Ploiești a suspendat această măsură.

Kelemen Hunor a intervenit public, subliniind că hotărârile Curții Constituționale sunt obligatorii și nu pot fi contestate, considerând că aceasta ar fi fost o încălcare a legii. Într-o postare pe rețelele sociale, liderul UDMR a sugerat că judecătorul care a pronunțat hotărârea ar fi avut intenția de a influența campania electorală, afirmând ironic că poate „doar vroia să facă un pic de campanie electorală”.

„Hotărârile CCR sunt general valabile și obligatorii pentru toată lumea, nu pot fi atacate nefiind acte administrative. Și pentru specialii din justiție sunt valabile și obligatorii. Poate domnul judecător doar vroia să facă un pic de campanie electorală”, explică Kelemen Hunor într-un comentariu pe Facebook.

Această decizie de suspendare, semnată de judecătorul Alexandru Vasile pe 24 aprilie 2025, permite contestarea hotărârii într-un termen de cinci zile, iar recursul va fi judecat tot la Curtea de Apel Ploiești.