Decizii contradictorii luate de Curtea de Apel Ploiești

Secția de Contencios Administrativ de la Curtea de Apel Ploiești judecă miercuri alte două dosare ce vizează anularea Hotărârii nr. 32/2024 a CCR. Această decizie a Curții Constituționale a României a anulat turul întâi al alegerilor prezidențiale desfășurat pe 24 noiembrie 2024.

Anterior, instanța a emis hotărâri contradictorii în cauze similare. Unele completuri au respins cererile ca inadmisibile, motivând lipsa competenței, în timp ce un alt judecător a decis suspendarea hotărârii CCR.

Un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a admis, săptămâna trecută, o cerere similară, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursurile formulate de Curtea Constituțională a României și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, a casat sentința pronunțată la Ploiești și a respins ca inadmisibile cererile de suspendare, respectiv de anulare a hotărârii Curții Constituționale a României nr. 32 din 6 decembrie 2024.

Val de dosare împotriva Hotărârii CCR

Potrivit portalului instanțelor, până acum au fost înregistrate un total de 11 dosare la Ploiești. Patru dintre acestea sunt încă pe rol și urmează să fie judecate.

Marți, două cereri de suspendare și anulare a hotărârii CCR au fost respinse de instanță ca fiind inadmisibile. S-a invocat excepția necompetenței generale a instanțelor judecătorești, iar hotărârile pronunțate nu sunt definitive. În cazul celui de-al treilea dosar, soluția este încă în așteptare.

Fenomenul juridic nu se limitează la Curtea de Apel Ploiești. Conform datelor, o sută de instanțe din toată țara – inclusiv judecătorii, tribunale și curți de apel – au înregistrat, pe 28 aprilie, cereri privind desființarea hotărârii CCR. Această mobilizare fără precedent arată amploarea nemulțumirii față de decizia Curții Constituționale.

judecator decizie justitie codul civil
SURSA FOTO: Dreamstime

Presiune publică și inițiative civice

Pe rețelele sociale, în special pe TikTok și Facebook, susținătorii lui Călin Georgescu au lansat campania „Ultima încercare: Turul 2 înapoi”. Aceștia susțin acțiuni în instanță prin care solicită revocarea decretului de numire a lui Marcel Ciolacu în funcția de președinte.

De asemenea, sunt contestate hotărârile de guvern ce privesc organizarea noilor alegeri prezidențiale în luna mai.

Mișcarea din mediul online adaugă un strat de presiune asupra instanțelor, în timp ce justiția română trebuie să navigheze printre sute de contestații și hotărâri inconsecvente.