Tutunul va ucide 1 miliard de oameni până în 2100

Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tutunul a ucis in secolul XX nu mai putin de 100 de milioane de oameni si ar putea ucide in secolul actual aproximativ 1 miliard, in cazul in care guvernele nu vor lua masuri de reducere al consumului de tutun. Guvernele din toata lumea aduna mai mult de 200 de miliarde de dolari din taxele pe tigari insa cheltuie mai putin de 0,2% pentru controlarea consumului de tutun. Tutunul ucide aproximativ 5,4 milioane de oameni pe an

Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tutunul a ucis in secolul XX nu mai putin de 100 de milioane de oameni si ar putea ucide in secolul actual aproximativ 1 miliard, in cazul in care guvernele nu vor lua masuri de reducere al consumului de tutun.

Guvernele din toata lumea aduna mai mult de 200 de miliarde de dolari din taxele pe tigari insa cheltuie mai putin de 0,2% pentru controlarea consumului de tutun.

Tutunul ucide aproximativ 5,4 milioane de oameni pe an in toata lumea se arata in raportul OMS. Pana in 2030 numarul acesta va creste pana la 8 milioane pe an.

Aproximativ 2 treimi din totalul de fumatori din lume se afla in 10 tari: China ( 30%), India ( 10%), Indonezia, Rusia, Statle Unite, Japonia, Brazilia, Bangladesh, Germania si Turcia.

Doar 2 state din lume au inteles riscurile majore pe care le implica fumatul, se arata in raport: Uruguay si Noua Zeelanda.

Una dintre cele mai eficiente cai de a reduce numarul de fumatori este interzicerea oricarei forme de promovare publicitara sau prin sponsorizare a companiilor de producere de tutun, insa doar 20 de state din 179 au interzis complet campaniile publicitare la tutun, mai arata raportul OMS.

Raportul OMS cheama toate statele lumii la cresterea eforturilor de reducere a efectelor tutunului prin prevenirea tinerilor de a nu fuma, ajutarea fumatorilor sa se lase si protejarea nefumatorilor de expunerea la fumul de tigara.

Data: 8 februarie 2008

Sursa: USA Today