Evaziunea fiscală, o mare problemă în România

În cadrul lansării celei de-a 22-a ediții a lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România”, Premierul Marcel Ciolacu a pus accentul pe una dintre cele mai presante probleme economice ale țării: evaziunea fiscală.

În discursul său, el a subliniat necesitatea unei abordări fundamentate pe analize de risc, contrastând-o cu metodele empirice și aleatoare, pe care le consideră depășite și ineficiente în contextul global actual.

Ciolacu a criticat practica controalelor aleatorii practicate anterior, afirmând că acestea nu sunt o soluție viabilă în combaterea evaziunii fiscale în era modernă. El a pledat pentru utilizarea softurilor de risc și a inteligenței artificiale pentru a analiza datele și a identifica potențialele cazuri de evaziune fiscală. Argumentul său principal este că o astfel de abordare nu numai că optimizează resursele statului, dar și îmbunătățește eficiența acțiunilor fiscale.

”Avem o mare problemă – în afară de inflaţie (…) Avem evaziunea fiscală (…) Nu puteam să ne mai uităm în continuare la Ministerul de Finanţe cum continuă acele controale aleatorii (…) ceva empiric, ce nu se mai face niciunde în lume. Există softuri de risc, care-ţi analizează cifrele.

Nu trebuie să pleci cu borseta sau gentuţa pe la agenţii economici, aleatoriu, cum îţi să un calculator. Trebuie să te duci după o analiză de risc făcută de inteligenţa artificială. Nu trebuie să avem tone de hârtii şi rapoarte pe care pe urmă şi cei de la ANAF şi MF şi dumneavoastră să le întocmim după nu ştiu ce control (…) Au deranjat toate modificările făcute de domnul ministrul Boloş (…) Oameni buni, statul român nu avea nicio informaţie. Statul român lua decizii dacă le lua, bune, după ureche”, a mai declarat premierul.

evaziunea fiscală
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Nu vor crește taxele

În plus, premierul a reiterat angajamentul său față de stabilitatea fiscală, promițând că nu vor exista creșteri ale taxelor și impozitelor în anul următor, și a exclus ferm posibilitatea majorării TVA. Aceste asigurări sunt menite să ofere un cadru de predictibilitate pentru mediul de afaceri și să sprijine redresarea economică într-un context global incert, marcat de inflație și creșterea prețurilor.

”Aud de măriri de TVA. Este exclus aşa ceva (…) Nu cred că România îşi permite anul viitor să aibă măriri de taxe şi impozite”, a explicat premierul.

TVA
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Digitalizarea va ajuta cu problemele administrative

Pe lângă aspectele fiscale, Marcel Ciolacu a subliniat importanța digitalizării. Din punctul său de vedere, aceasta ar putea fi o soluție pentru problemele administrative și fiscale ale României.

El a evidențiat implicarea marilor companii tehnologice internaționale în acest proces. Mai mult, premierul a evidențiat necesitatea:

  • integrării
  • interoperabilității sistemelor informatice în administrația publică

”Era normal să caut companiile cele mai importante la nivel mondial din aceste sectoare – Microsoft, Google, Oracle – care au venit şi se implică în digitalizarea şi modernizarea sistemului public”, a mai precizat premierul, explicând că fiecare primărie, fiecare minister avea soft propriu şi nimic nu era integrat.

”România are nevoie de patru ani de construcţie, de asumare. Asta nu înseamă impozite noi şi taxe noi, fiindcă numai o minte îngustă vine cu impozite şi taxe noi într-o perioadă de dezvoltare (…) Este nevoie cu adevărat de un parteneriat real. Vor trece şi aceste alegeri (…)

Vă promit că nu o să iau nicio decizie pe picior (…) Va fi anul cu cele mai mari investiții din Romînia şi va fi anul în care, cu certitudine, vom depăşi peste 7% investiţii”,  a mai declarat, în încheiere, Marcel Ciolacu.

Ce este TVA?

TVA, sau taxa pe valoarea adăugată, este o taxă aplicată la majoritatea bunurilor și serviciilor vândute sau achiziționate în Uniunea Europeană, având ca scop consumul sau utilizarea acestora.

În Uniunea Europeană, există reguli standardizate pentru TVA. Totuși, aplicarea lor poate varia între statele membre. De obicei, TVA trebuie achitată pentru toate bunurile și serviciile pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, inclusiv la vânzarea către consumatorul final, arată europa.eu.

Aceasta înseamnă că taxa este percepută în fiecare etapă a procesului de producție, de exemplu la:

  • achiziționarea de componente
  • transport
  • asamblare
  • stocare
  • ambalare
  • asigurare
  • expediere către consumatorul final