Nu se iau în considerare creșterea TVA sau a impozitului progresiv
Având un deficit bugetar care ar fi trebuit redus la aproximativ 3% din PIB anul acesta, dar care, în realitate, se apropie de 7% din PIB, economiștii anticipează că statul, prin intermediul guvernului și al Ministerului Finanțelor, va înăspri fiscalitatea, în special în ceea ce privește TVA-ul.
Marcel Boloș a asigurat că sub nicio formă nu se ia în calcul impozitul progresiv.
„Nu s-a pus în discuţie acest lucru sub nicio formă (creşterea de TVA şi impozitul progresiv – n. red.). Încercăm să nu ne atingem de ceea ce înseamnă taxa pe valoare adăugată. Sigur, aici sunt declaraţii peste declaraţii în spaţiul public. Sub nicio formă n-am luat în calcul impozitul progresiv.
Cota unică cu sistem de deductibilităţi a agreat-o şi domnul prim-ministru. Ca şi alternativă, eu cred că trebuie să avem măsuri fiscale care să nu dărâme şi să nu afecteze mediul de afaceri”, a declarat acesta pentru ZF Live.
Anul trecut, România a încheiat bugetul cu un deficit de 5,6% din PIB, în contextul în care se află sub procedură de deficit excesiv și ar fi trebuit să reducă deficitul de la 6,3% în 2022 la valoarea indicativă de 3% din PIB. Nu numai că România nu a reușit să reducă deficitul, ci l-a și mărit, și a indus în eroare Comisia Europeană cu privire la valoarea reală a acestuia, „uitând” să includă angajamente financiare de 0,6% din PIB.
Principala problemă a unui stat cu un deficit bugetar mare este finanțarea, adică necesitatea de a împrumuta bani, care ulterior trebuie returnați împreună cu dobânzile aferente.
De exemplu, anul trecut, România a plătit peste 30,6 miliarde de lei (mai mult de 6 miliarde de euro) doar pentru dobânzile datoriei publice. În comparație, bugetul alocat Ministerului Sănătății pentru anul în curs este de aproximativ 19 miliarde de lei, conform bugetului aprobat de Guvern și Parlament.
Deciziile luate de Marcel Boloș după discuțiile cu contabilii și economiștii
Amintim că luni, o delegație a Ministerului Finanțelor a discutat luni cu reprezentanții contabililor și economiștilor din România despre nemulțumirile cauzate de schimbările legislative în domeniul fiscal.
Participanții au abordat principalele preocupări ale profesioniștilor contabili, care și-au exprimat îngrijorările legate de impactul reglementărilor introduse prin OUG nr. 69/2024 și OUG nr. 70/2024 asupra activității lor și a mediului de afaceri.
Conform ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, reprezentanții contabililor și economiștilor din România au recunoscut „nevoia imperioasă de a introduce instrumente moderne digitale pentru colectarea TVA, care să aibă un impact pozitiv asupra deficitului bugetar excesiv al României”.