TVA la produse lactate ar putea scădea la 9%

Fermierii şi producătorii din industria laptelui vor analiza luni, 16 martie, împreună cu reprezentaţii Ministerul Agriculturii propunerea privind reducerea la 9% a cotei TVA pentru lapte şi produse din lapte, au declarat surse din Ministerul Agriculturii.

"Am discutat cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi consider că există posibilitatea introducerii unei cote de TVA de 9% şi pentru lapte şi produse din lapte, alături de carne, produse din carne şi legume-fructe. Ne vom întâlni luni (16 martie – n.r.), la ora 10,00, la Ministerul Agriculturii pentru a discuta aceste aspecte cu fermierii şi procesatorii din industria al laptelui", au precizat sursele citate.

Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL), în calitate de reprezentant al industriei de procesare a laptelui, a solicitat completarea proiectului de Cod Fiscal cu introducerea cotei reduse de 9% şi la lapte crud, lapte pasteurizat, produse şi subproduse lactate, precum şi derivatele acestora.

De asemenea, APRIL susţine că menţinerea cotei actuale, de 24%, la lapte şi produse din lapte descurajează consumul acestor alimente esenţiale şi perpetuează concurenţa inegală între produsele din Uniunea Europeană şi cele româneşti.

"Reducerea TVA la lapte şi produse lactate va diminua comerţul cu produse lactate nefiscalizate, va creşte calitatea nutritivă şi siguranţa alimentară pe filiera laptelui, având un beneficiu final semnificativ asupra coşului zilnic al consumatorului român. Reafirmăm poziţia noastră care pledează pentru un nivel scăzut al TVA, de 9%, pentru lapte materie primă şi produse lactate şi eliminarea, prin acest mod, a oricărei discriminări între alimente de bază şi, implicit, între consumatori, în condiţiile în care fiecare dintre acestea trebuie să îşi găsească locul într-o nutriţie echilibrată şi să contribuie la starea de sănătate a populaţiei", a declarat săptămâna trecută preşedintele APRIL, Dorin Cojocaru.

Totodată, excluderea laptelui şi lactatelor din categoria produselor care vor beneficia de reducerea TVA va perpetua concurenţa inegală între produsele din UE şi cele româneşti comercializate pe piaţa autohtonă, concurenţă accentuată după instituirea embargoului impus de Rusia. În prezent, consumul scăzut de produse lactate din România, aflat sub media europeană, şi condiţiile dificile ale pieţei determină scăderea continuă a numărului de fabrici de procesare a laptelui din ţara noastră.

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a declarat, în data de 5 martie, că reducerea TVA la 9% pentru lapte şi produsele lactate va fi luată în considerare după ce fermierii şi producătorii vor ajunge la un consens.

'Singurul motiv pentru care laptele nu a fost introdus în prima variantă a Codului Fiscal a fost acela că fermierii nu au dorit acest lucru. Au susţinut producătorii un lucru şi fermierii alt lucru. Se pare că acum au ajuns la un consens sau încearcă să ajungă la un consens. Există mai multe posibilităţi şi, în următoarea prezentare a Codului, dar şi în dezbaterea din Parlament, dumnealor să ajungă la un consens pentru că, practic, din alimentele de bază doar laptele a fost scos pe acest singur considerent', a explicat Vâlcov.

AGERPRES