Reprezentantii asociatiilor profesionale din turism au declarat in unanimitate ca aplicarea TVA de 19% va determina pe termen lung cresterea tarifelor si pe termen scurt va duce la scaderea incasarilor agentiilor din turism. „Majoritatea contractelor de incoming sunt deja incheiate in baza legislatiei in vigoare, adica cu TVA zero, iar brosurile cu programele turistice pentru anul 2002 au fost distribuite partenerilor externi. Noi nu mai putem modifica acum tarifele, pentru ca nici un partener extern nu ar accepta acest lucru, asa ca daca TVA se mareste, va trebuie sa platim din buzunarele noastre”, sustine Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).
Introducerea unei noi cote de TVA ar fi un dezastru si pentru turismul de afaceri. „In 2002 este programata la Bucuresti Conferinta Mondiala BERD, ocazie cu care la Bucuresti vor veni in jur de 2.400 de straini. Bugetul pentru o astfel de manifestare se ridica la 800.000- 1.000.000 de dolari. De asemenea, va mai avea loc Conferinta Mondiala a Transportatorilor, la care vor participa aproximativ 1.500 de invitati straini. O majorare cu aproape 20% poate duce la anularea acestor conferinte”, precizeaza Paul Marasoiu, de la Romanian Convention Bureau. In plus, toate companiile mari din Romania au in fiecare ani multi invitati, consultanti si parteneri de afaceri din strainatate, carora le asigura de obicei cazarea. Aceste companii au incheiate contracte corporate cu hotelurile importante, adica au deja tarife pentru 2002, pe care ar fi foarte greu sa le modifice cu 20%.
Mai mult, in conditiile in care Romania este puternic concurata de tarile din jur, majorarea cotei TVA pentru turistii straini va avea drept consecinta scaderea numarului turistilor. „In acest moment are loc o reasezare a destinatiilor din Europa. Romania este oricum in urma Greciei, Ungariei si Turciei din punctul de vedere al numarului turistilor straini – iar aceasta modificare legislativa va face Romania si mai neatragatoare”, declara Gheorghe Turna, vicepresedintele Federatiei Industriei Hoteliere.
Iar daca numarul turistilor straini va scadea, implicit va scadea si cifra de afaceri a operatorilor din turism, sumele varsate catre bugetul statului din impozitul pe profit si pe salarii, iar agentii nu isi vor mai putea achita contributia de 3% la fondul special pentru turism.
Asociatiile profesionale din turism propun ca varianta la acest proiect legislativ, pastrarea cotei zero a TVA pentru o serie de prestari de servicii, intre care si cele turistice, sau macar reducerea ei la jumatate, adica la 9,5%.O alta varianta este includerea acestei activitati la categoria export de servicii, care beneficiaza de cota zero de TVA si de cota redusa la impozitul pe profit (5%).
Reprezentantii asociatiilor considera ca turismul este cel mai impozitat domeniu din economia romaneasca. „Pe langa cota TVA de 19% pentru serviciile prestate pentru turistii straini, se mai plateste si 3% din cifra de afaceri pentru Fondul de Promovare si Dezvoltare a Turismului”, spune Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronale din Turism.
„In afara de faptul ca modificarea TVA s-ar realiza intr-o perioada dificila pentru turismul international, punerea in aplicare a acestei intentii legislative ar fi doar o dovada de necunoastere a realitatii economice si de instabilitate legislativa”, afirma conducerea ANAT. Nici o directiva europeana nu poate fi invocata in favoarea stabilirii cotei de 19%, in conditiile in care in tarile Uniunii Europene, cu exceptia Danemarcei, TVA-ul pentru cazare este cuprins intre 3% si 17,5%. Astfel, in Luxemburg este 3%, in Portugalia 5%, in Franta 5,5%, in Spania si Belgia 6%, in Grecia 8%, in Italia 9%, iar in Marea Britanie 17,5%.
Si la sfarsitul anului trecut, asociatiile din turism s-au confruntat cu o situatie similara insa, la inceputul lunii februarie 2001, Guvernul a decis ca valoarea TVA pentru turistii straini sa fie zero.
TVA mai mare, turisti mai putini
6 decembrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 6 decembrie 2001, 14:00
Reprezentantii asociatiilor profesionale din turism au declarat in unanimitate ca aplicarea TVA de 19% va determina pe termen lung cresterea tarifelor si pe termen scurt va duce la scaderea incasarilor agentiilor din turism. "Majoritatea contractelor de incoming sunt deja incheiate in baza legislatiei in vigoare, adica cu TVA zero, iar brosurile cu programele turistice pentru anul 2002 au fost distribuite partenerilor externi. Noi nu mai putem modifica acum tarifele, pentru ca nici un partener e
Etichete: arhiva,
turism
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook