TVA majorat la 19%! Măsurile fiscale care se aplică de la 1 Octombrie

Marcel Boloș

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Boloș

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit despre măsurile fiscale care se aplică de la 1 Octombrie. Acesta a precizat că deficitul bugetar a ajuns la 6,22% din PIB, ceea ce înseamnă 45 de miliarde de lei.

Deficitul bugetar a ajuns la 6,22% din PIB

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a spus luni, pe 4 septembrie, că deficitul bugetar a ajuns la 6,22% din PIB, adică la 45 de miliarde de lei.

„Suntem la 2,66% din PIB, ceea ce înseamnă 45 de miliarde de lei. Nu știu dacă am adăugat, grosso modo, 7 miliarde de lei în ultimele luni. Aceasta este acum situația, în momentul în care vorbim”, a declarat acesta la Digi 24.

Anunțul vine în contextul în care luni seară, a avut loc o ședință a coaliției, în cadrul căreia s-a discutat despre pachetul de măsuri fiscale pentru a ține deficitul bugetar sub control.

Marcel Boloș a afirmat că există trei măsuri principale pentru consolidarea bugetului. Prima ar fi reducerea cheltuielilor și are legătură cu modul în care sunt folosiți banii publici. A doua este combaterea evaziunii fiscale și o colectare mai bună a impozitelor și taxelor. A treia măsură vizează ajustarea fiscală, care implică prevederi fiscal-bugetare dezbătute în ședința coaliției, după negocierile cu Comisia Europeană.

TVA crește de la 5% la 9%

S-a discutat, de asemenea, despre creșterea TVA de la 5% la 9% pentru panouri fotovoltaice și pentru produse alimentare care conțin o cantitate mare de zahăr.

”Da, este o aliniere pentru că era această disproporţionalitate. Probabil se va ajunge la forma finală a deciziei în coaliţie pentru acest demers”, a spus ministrul Finanțelor.

Potrivit lui Marcel Boloș, TVA rămâne la 5% pentru energia termică.

Pentru domeniul HoReCa, TVA va rămâne 9%. Ministrul a subliniat că ”nu se majorează TVA la alimente şi medicamente”.

”Este agreat în coaliţia de guvernare. Este pentru populaţie, o astfel de măsură ar fi fost catastrofală pentru ambele partide politice pentru că afecta direct populaţia prin consumul de alimente şi medicamente. Sunt lucruri vitale pentru oameni. În centrul acestor măsuri este să protejăm oamenii şi mediul de afaceri, fiindcă avem acest plan de măsuri fiscal bugetare în PNRR, dar nu trebuie să facem din el un instrument contra dezvoltării economice a României”, a explicat el.

TVA nu va depăși 19%

Marcel Boloș a declarat că TVA nu va crește peste 19%, deși Comisia Europeană propusese o creștere la 21%, pentru creșterea veniturilor la buget. Întrebat dacă va exista vreo cotă TVA de peste 19%, acesta a spus:

”Nu, dar cu menţiunea că noi suntem aproape printre puţinele ţări din UE care avem cea mai redusă cotă de TVA de 19%. Avem un sistem fiscal extrem de atractiv pentru investitori, avem o cotă unică de impozit pe venit pe care din răsputeri am protejat-o să nu se schimbe. E un mare lucru să avem 10 la sută cotă unică de impozit pe venit (…) Avem o cotă de impozit pe profit de 16 la sută, avem o cotă de TVA de 19 la sută”.

Întrebat dacă este un acord privind majorarea TVA de la 5 la 19% pentru cluburi, săli de sport şi festivaluri, Marcel Boloș a răspuns:

”Nu cred că este o nenorocire că astfel de soluţie se aplică. Există acord”.

Sursă: Facebook, Marcel Boloş

Impozit pentru IMM-uri

Marcel Boloș a adăugat că se discută despre un impozit de 1% pentru cifra de afaceri pentru IMM-urile cu cifra de afaceri sub 300.000 lei, 3% pe cifra de afaceri pentru IMM cu cifra de afaceri peste 300.000 lei, până la plafonul de 2,5 milioane lei.

”Pentru moment este o variantă asupra căreia s-a convenit. În comunicatul de azi al PNL această măsură care priveşte păstrarea plafonului este un red line peste care nu s-a trecut şi care este păstrat în continuare. E o măsură care pot să spun că există o înţelegere în coaliţie asupra ei. Este un acord în coaliţie asupra acestui aspect”, a spus acesta.

Liberalii, nemulțumiți de anumite măsuri

Acesta a vorbit, de asemenea, despre nemulțumirile unora dintre liberali cu privire la măsurile fiscale pregătite de Guvern.

„Este o supărare care este fundamentată până la urmă, dar nici nu se putea discuta despre un pachet de măsuri care, atât în relaţia cu Comisia Europeană, a suferit modificări. A fost discutat cu Comisia Europeană şi de obicei de acolo venim, poate, cu o solicitare de măsuri suplimentare fiscal-bugetare. Până la urmă, e o decizie a coaliţiei de guvernare care îşi asumă o decizie politică pe pachetul de măsuri fiscale şi e lesne de înţeles că discuţiile pe fond pot să aibă loc după ce acest pachet de măsuri fiscal-bugetare e consolidat şi agreat”, a spus Ministrul Finanțelor.