În cursul zilei de luni, 28 octombrie, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat ce se va întâmpla cu taxa pe valoare adăugată. Oficialul spune că TVA nu va crește așa cum se vehiculează în spațiul public. De asemenea, el a mai spus că nici cota unică nu va fi majorată.
Premierul Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a declarat recent că autoritățile române nu intenționează să majoreze cota TVA sau cota unică de impozitare.
Într-o conferință de presă susținută după o întâlnire cu primarii de municipii, Ciolacu a subliniat importanța reducerii impozitării muncii, în special pentru veniturile mici și medii, și a tinerilor sub 26 de ani.
Promisiuni fiscale ferme
În fața întrebărilor jurnaliștilor privind o posibilă majorare a TVA, Ciolacu a afirmat cu tărie:
„Vă rog eu frumos, opriți-vă! Nu se mărește TVA. V-o spun, mă tatuez pe mână, nu se mărește TVA! Nu crește nicio cotă unică. (…) Cât este cota unică în România? (…) Cum să crească cota unică pe venit (…) când noi avem cea mai mare impozitare a muncii la venituri mici și medii din Europa? Ce om normal la cap ar face acest lucru?”.
Acesta a insistat că nu există motive pentru a crește cota unică de impozitare, având în vedere că România se confruntă cu una dintre cele mai ridicate impozitări a muncii în cazul veniturilor mici și medii din Europa.
Focus pe tineri și reducerea impozitării muncii
Premierul a evidențiat impactul negativ al impozitării asupra tinerilor și a șomajului, subliniind că este necesară o discuție aprofundată despre reformele fiscale după campania electorală.
„Eu cred că impozitarea muncii trebuie să scadă la veniturile mici și medii, mai ales la tineri până în 26 de ani. Acolo este impactul cel mai mare în ceea ce privește șomajul. Cu adevărat, trebuie această discuție avută după această faimoasă campanie electorală. Noi am ajuns la 5.400 pe brut să fie această reducere din costul de venit, eu aș merge mai departe, aș merge ca această reducere să fie pe cheltuieli astfel încât în Sănătate toată lumea să aibă acces egal, la Educație să aibă toată lumea acces egal. Plus că vei dezvolta anumite servicii unde România este încă restantă”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
El a propus ca această reducere să fie extinsă pe cheltuieli, pentru a asigura acces egal la servicii de sănătate și educație.
Perspective economice și sustenabilitate
Referitor la proiecțiile economice, premierul a menționat că, pentru anul viitor, se așteaptă o creștere a veniturilor din PIB cu 1,1 puncte procentuale, față de estimările anterioare de 2,5 puncte.
Această creștere este considerată sustenabilă prin îmbunătățirea colectării impozitelor și prin reducerea cheltuielilor.
Marcel Ciolacu a subliniat că digitalizarea și o gestionare mai eficientă a fondurilor publice vor fi esențiale pentru realizarea acestor obiective.
„Anul viitor avem două lucruri. (…) Trebuiau venituri mai mari din PIB de 2,5 puncte procentuale și am negociat să fie doar de 1,1 puncte procentuale, e sustenabil, fiindcă acest lucru îl poți face și din reducerea cheltuielilor, și dintr-o mult mai bună colectare, ținând cont că începem să ne apropiem cu digitalizarea, dar și cu o gestionare a banului public mult mai bună”, a continuat Marcel Ciolacu.
Crește salariul minim din 2025
Începând cu 1 ianuarie 2025, România va face un pas important în direcția aliniării salariului minim la standardele europene, anunțând o creștere a acestuia la 4.050 de lei.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat acest aspect ca parte a angajamentului guvernului de a sprijini veniturile cetățenilor și de a îmbunătăți condițiile de trai.
Această modificare va contribui la integrarea economiei românești în contextul european.
”El are o aplicare de la 1 ianuarie. El este hotărât, este 4.050 de lei, așa cum a fost hotărât împreună cu sindicatele și cu patronatele.”, a spus Marcel Ciolacu.