Tanczos Barna promite stabilitate fiscală pentru 2025
Într-o intervenție exclusivă la Antena 3 CNN, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că în 2025 nu vor avea loc creșteri de taxe și impozite, incluzând TVA și impozitul progresiv pentru veniturile de peste 5.000 de euro. Tanczos a subliniat că bugetul pe anul 2025 se va pregăti fără modificări în acest sens, oferind o garanție fermă în acest sens.
„Garantez că în acest an TVA va rămâne 19%. Garantez cu funcția. Nu crește TVA-ul în 2025. Punct. Bugetul pe 2025 se pregătește fără creștere de impozite sau taxe, inclusiv TVA. Nu va exista nici varianta impozitării suplimentare de 20% pentru venituri mai mari de 5.000 de euro. Discuții despre sistem de impozitare, fiscalitate au existat și în perioada de formare a coaliției. Ce este important pentru anul 2025, nu creștem impozite și taxe. Nu există discuții nici despre eliminarea cotelor reduse de TVA”, a declarat ministrul Tanczos Barna.
Combinarea reducerii cheltuielilor și creșterea încasărilor
În ceea ce privește reducerea deficitului, Tanczos Barna a explicat că acest obiectiv va fi atins printr-o combinare între reducerea cheltuielilor și creșterea încasărilor, menționând că, în 2024, ANAF a înregistrat deja creșteri ale încasărilor. Ministerul Finanțelor se va concentra pe eficientizarea activității ANAF, în special prin investițiile în digitalizare, care vor contribui la o mai bună colectare a veniturilor.
„În 2025 se vor reduce cheltuielile și vor crește încasările. Ele au crescut și anul trecut la ANAF. ANAF intră odată cu investițiile din PNRR pe o altă traiectorie de eficiență prin dezvoltarea componentei de digitalizare. S-au cheltuit 69 de miliarde de lei în plus în 2024 pe majorarea unor cheltuieli de funcționare, creșterea invstițiilor, creșterile salariale în sistemul public și indexarea și recalcularea pensiilor”, spune ministrul.
Reducerea personalului din aparatul de stat
Un alt subiect abordat a fost reducerea personalului din aparatul de stat. Ministrul a precizat că nu vor avea loc concedieri masive, ci reorganizări și comasări, menționând că mulți angajați vor prefera să își găsească locuri de muncă în sectorul privat. În acest context, Tanczos a subliniat importanța unor angajați bine pregătiți, care să contribuie la creșterea eficienței administrației publice.
„Nu concedieri, ci reorganizări și comasări. Nu vor pleca acasă, mediul privat are nevoie de oameni pregătiți. Este o plecare naturală de foarte multe ori, cei care vor să își găsească un loc în privat”, a declarat ministrul.
Nu se preconizează o indexare a pensiilor și salariilor
În ceea ce privește pensiile și salariile, Tanczos Barna a afirmat că, pentru 2025, nu se preconizează o indexare a acestora, deși dacă indicatorii macroeconomici vor permite o ajustare, pensiile vor fi primele care vor beneficia de o astfel de mărire. Deciziile vor fi luate în funcție de evoluțiile economice din cursul anului.
„Toți cei care am stat la masa guvernului pe 30 decembrie știam care sunt indicatorii macroeconomici. Dacă cifrele vor permite alte calcule în august, vor fi primele care vor crește (n.red. pensiile)”, mai spune Tanczos Barna.
Călin Georgescu avertizează despre o „apocalipsă economică”
Călin Georgescu, prezidențiabilul susținut de anumite grupuri politice, a tras un semnal de alarmă cu privire la starea economiei României.
Potrivit acestuia, în țară se pregătește o „apocalipsă economică”, iar România riscă să ajungă într-o situație similară economiei „cămătărești”, unde se va depinde excesiv de împrumuturi externe, în special de la Fondul Monetar Internațional (FMI).
Georgescu subliniază că, în condițiile în care România nu produce suficient și împrumuturile externe devin din ce în ce mai dificile, datoria națională va crește și va deveni insuportabilă, în acest fel riscându-se o instabilitate economică extremă.
„Nu poți să îți întreții familia din datorii, se întreține din ceea ce produce mama și tata”, a afirmat Georgescu, punând accentul pe necesitatea unei economii bazate pe producție și nu pe împrumuturi.
Tanczos Barna răspunde cu un mesaj de calm
Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a oferit un mesaj clar de calm pentru populație, respingând ideea unei „apocalipse economice”.
El a recunoscut că anul în curs a fost unul dificil din punct de vedere economic, cu cheltuieli mari și un deficit bugetar estimat la 7%, dar a subliniat că nu există nicio situație critică și că România va face față provocărilor. În opinia sa, investitorii nu vor pleca din țară și oamenii nu vor avea dificultăți în a-și acoperi cheltuielile.
În plus, Barna a asigurat că în anul 2025 bugetul de stat va garanta achitarea tuturor salariilor și pensiilor, subliniind că, pentru a asigura stabilitatea, au fost luate măsuri de înghețare a salariilor și pensiilor.
„Este un an cu multe cheltuieli, dar nu este o apocalipsă”, a afirmat ministrul Finanțelor, încercând astfel să reducă îngrijorările populației.