Noul canal condus de Beatrice Comanescu este un pariu personal, dar si unul al Societatii Romane de Televiziune (SRTV). Oamenii de cultura au criticat in dese randuri politica editoriala comerciala a televiziunii publice. Spalare de creier cu „Bingo”, „Iarta-ma” si „Surprize”, iar cele cateva emisiuni firave cu subiecte culturale, aruncate la ore tarzii din noapte, imposibil de urmarit, au constituit subiectele principalelor critici. Nu-i mai putin adevarat ca nici programele culturale nu au excelat la capitolul calitate.
Decizia SRTV de a inaugura un canal de televiziune cultural pare sa puna capat definitiv criticilor formulate de-a lungul anilor. „Dorim ca TVR Cultural sa ofere, exclusiv segmentului de public interesat, emisiuni culturale ample, dezbateri pe teme culturale, filme documentare, filme de arta, concerte simfonice, spectacole de opera, opereta, balet sau teatru etc., precum si emisiuni educative, promovand valorile literaturii, artelor si stiintei romanesti si universale”, ne-a declarat Cristian Hadji-Culea, presedintele si directorul general al SRTV.
In prezent, canalul emite in regim experimental, dar lansarea sa este prevazuta pentru sfarsitul lunii ianuarie 2002. In grila sa de lansare, TV Romania Cultural nu va avea prea multe productii proprii. „Asa cum vad eu grila si cum se contureaza posibilitatile noastre financiare, spune Beatrice Comanescu, imi propun in prima faza sa fac o reevaluare exemplara a arhivei Televiziunii Romane. Aceste comori trebuie puse in valoare si vor reprezenta circa 30% din programele difuzate.” Productiile proprii vor acoperi aproximativ 15% din program si vor consta dintr-un buletin informativ, talkshow-uri (difuzate zilnic, cu tematici diferite), cursuri de limbi straine si emisiuni tip „Telescoala”. Filmul european va avea o pondere importanta. Nu vor fi difuzate filme comerciale si muzica usoara. Programele vor fi concepute pe doua paliere: unul de larga atractivitate (educative) si celalalt dedicat unui public specializat (iubitori de opera, teatru, jazz, etc.). TV Romania Cultural se va adresa publicului cu studii medii si superioare. Canalul va beneficia si de sfaturile unui Senat, entitate formata din diferite personalitati ale culturii romane. Senatul va avea rol consultativ, si nu decizional.
Investitiile SRTV pentru lansarea TVR Cultural se ridica la 200.000 de dolari pentru dotarile tehnice aflate la sol. Incepand cu anul 2002, investitiile vor fi de 300.000 de dolari anual pentru inchirierea canalului de satelit.
Grila de programe a TV Romania Cultural va incerca sa aduca in scurt timp o identitate postului. Misiunea este delicata, daca ne gandim ca TVR2 si-a castigat deja personalitatea de post cu tematici cultural-educative.