Este vorba de standardul ISAS – similar certificării ISO -, conceput special pentru marile companii de media, de către Media & Society Foundation, un consorţiu format din profesionişti de televiziune, presă scrisă şi radio din Elveţia.

TVR a demarat acest proces în aprilie 2011, iar acum este la a doua etapă de implementare. Procesul are rolul de a identifica valorile intangibile ale televiziunii publice (know-how, competenţe şi alte elemente particulare ale televiziunii publice). Astfel, în perioada 3-13 noiembrie, consultanţii companiei elveţiene Challenge Optimum vor intervieva un număr semnificativ de angajaţi din TVR, printr-un chestionar online.

În luna octombrie, consultanţii au condus o serie de workshopuri interne – pe diferite paliere de management şi execuţie -, pentru a identifica cele mai bune căi de reducere a cheltuielilor şi de creştere a economiilor, printre altele.

Consultanţii de la Challenge Optimum estimează că întregul proces de audit şi certificare ISAS se va finaliza peste aproximativ un an. Printre beneficiile pe care TVR le va obţine în urma certificării se numără: eliminarea proceselor şi fluxurilor de producţie redundante şi eficientizarea utilizării resurselor interne.

"Aproximativ 40% din standardele de management ale TVR sunt conforme cu cerinţele ISAS BCP 9001:2010", a declarat David Balme (foto), CEO al Challenge Optimum, în cadrul unui interviu pentru TVR.

Standardul ISAS este agreat de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a radiourilor şi televiziunilor publice din Europa, la care TVR este afiliată. Printre companiile de media care au obţinut certificarea ISAS se numără: ziarul Le Temps (Elveţia), postul de televiziune Trans TV (Indonezia), postul de radio BNJ FM SA (Elveţia). De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune urmează să obţină acest tip de certificare la începutul anului 2012.

Prima parte a proiectului a fost finanţată de Media & Society Foundation. TVR şi consorţiul elveţian au depus la Ministerul Elveţian al Dezvoltării un proiect de finanţare externă pentru acoperirea integrală a proiectului.

Primele păreri după audit, parte a interviului acordat de David Balme televiziunii publice:

  • "TVR este o companie tânără „dpdv al sistemului de emisie implementat în 1994, dar şi în ceea ce priveşte vârsta echipei de management. TVR este una dintre puţinele companii de media tinere întâlnite de elveţieni"
  • Optimizarea unei companii „este similară cu obţinerea permisului de conducere. La început faci multe greşeli şi s-ar putea chiar să faci câteva accidente minore. După doi ani, ai mult mai multă experienţă, ca şofer. Nu este o transformare imediată, este un proces de durată. De obicei, cu cât este mai mare compania, cu atât durează mai mult timp obţinerea rezultatelor."
  • Taxa TV este foarte mică în România, nefiind ajustată la inflaţie de mai bine de 10 ani. În plus, taxa TV din România este cea mai mică din Europa. Obţinerea certificării va creşte nivelul de încredere în calitatea managementului."