Daca v-a facut cumva cu ochiul o combina muzicala, un televizor sau pur si simplu v-ati hotarat sa va remobilati casa, trebuie sa stiti ca exista o multime de banci care ar putea „sa puna umarul” la realizarea visului dumneavoastra de a achizitiona respectivele bunuri. Se pot cumpara mai multe bunuri de folosinta indelungata prin intermediul unui singur credit, cu conditia ca rata lunara totala de rambursat (credit + dobanda) sa nu fie mai mare de jumatate din veniturile lunare realizate de solicitant (Banca Romaneasca) sau de familia acestuia (Volksbank, BCR, CEC, Banca Transilvania, BRD). Volksbank si Banca Romaneasca accepta doar veniturile inregistrate in cartea de munca, restul bancilor acceptand si alte tipuri de venituri (colaborari, drepturi de proprietate intelectuala), daca acestea sunt certe si pot fi dovedite prin acte (adeverinte, declaratia de venit global, etc.). Sunt necesari in general unul sau doi giranti, precum si o serie de garantii (bunurile cumparate din credit, cesionarea veniturilor solicinatului de credit sau ale familiei etc.). Nu trebuie trecute cu vederea nici o serie de costuri adiacente creditului: comision de gestionare (1-3% din valoare creditului), asigurarea creditului (30-50 USD) in cazul anumitor banci, asigurarea de viata pentru solicitant (300.000-500.000 lei/an) etc.
Sfatul nostru ar fi acela de a apela la un credit in valuta, mai ales daca veniturile dumneavoastra se raporteaza la dolar sau euro. Rata pe care ar trebui sa o rambursati in acest caz ar fi mai mica, deoarece dobanda este mai mica (8-12,5% fata de 38-43% cat este la lei). Ofertele pentru credite in valuta ale celor trei banci „luate in vizor” de catre noi, au un singur element comun: durata maxima pentru care se acorda creditul, care este de trei ani. In rest, difera atat nivelul dobanzilor si suma maxima a imprumutului, cat si procentul maxim din valoarea bunului ce poate fi acoperit prin creditare. De remarcat, dobanda practicata de BCR, de 8% pentru imprumuturile in valuta contractate pe un termen mai mic de un an si de 9% pentru cele intre unu si trei ani, precum si faptul ca Banca Romaneasca crediteaza achizitionarea de bunuri al caror pret nu depaseste 2.000 USD, fara a percepe avans.
Pentru cei care s-au hotarat sa obtina un imprumut in lei, exista o oferta mai consistenta. Perioada creditarii urca pana la cinci ani (Banca Transilvania), in vreme ce suma maxima ce poate fi obtinuta variaza de la 1.000-2.000 USD (in echivalent lei) si pana la cat ne tine punga (veniturile sa fie egale cu cel putin dublul ratei).