Intrarea pe bursă a reţelei sociale Twitter, care ar putea avea loc zilele următoare, este aşteptată cu mare interes în SUA. Cu încasări maximale estimate la 1,6 miliarde de dolari, de zece ori mai puţin decât cele realizate de Facebook în urmă cu un an, şi cu o cotaţie de circa zece miliarde de dolari deşi estimările unor analişti erau de două ori mai mari, Twitter va acţiona cu prudenţă, comentează AFP duminică.
Nicio dată nu a fost fixată în mod oficial pentru emiterea primelor titluri ‘TWTR’ la New York Stock Exchange, dar, conform speculaţiilor, evenimentul ar putea avea loc la 7 noiembrie.
Creşterea recentă a acţiunilor Facebook, după dezastrul înregistrat la intrarea sa pe bursă în urmă cu un an, face climatul bursier mai favorabil companiilor de internet. Listarea Facebook s-a realizat într-un context bursier defavorabil, la un preţ ridicat şi cu un volum masiv de titluri, a explicat Lou Kerner, fondatorul societăţii de investiţii Social Internet Fund. În opinia sa, ‘acest complex de împrejurări nu ar trebui să se repete’.
Dintre analizele consacrate companiei Twitter în ultimele zile, cea elaborată de firma Pivotal estimează că Twitter va continua să crească mai repede decât concurentul său Facebook, dar va ajunge, în cele din urmă, la ‘o treime din mărimea Facebook’ pentru că activitatea sa are mai degrabă caracter de ‘nişă’. Forţa Facebook vine din cei peste un miliard de membri, faţă de cei doar 232 milioane ai Twitter, care s-a impus însă ca mijloc de comunicare pentru starurile din industria muzicală şi cinematografică, sportivi, oameni politici, media sau firme de marcă.
Twitter a apărut în martie 2006, atunci când contul cofondatorului său Jack Dorsey (@jack) a lansat un prim ‘tweet’ automat prin care anunţa: ‘lansez twttr’. A urmat apoi primul tweet trimis de ‘o persoană adevărată’, o invitaţie a lui Jack Dorsey către colegii de serviciu. De atunci, au fost scrise peste 350 de miliarde de tweet-uri, aproximativ 500 de milioane pe zi.
Starul american Justin Bieber (@justinbieber) are cel mai mare număr de ‘followers’, cu peste 46,44 milioane de abonaţi la contul său, urmat îndeaproape de cântăreaţa americană Katy Perry (@katyperry), cu 46,43 milioane şi Lady Gaga (@ladygaga), cu 40,39 milioane. Preşedintele american Barack Obama se plasează pe locul patru, cu 39 de milioane de abonaţi la contul său. Şi Papa Francisc are cont pe Twitter în mai multe în diferite limbi, cu peste trei milioane de abonaţi în versiunea în engleză (@pontifex), patru milioane în spaniolă (@pontifex_es) şi doar 207.500 în franceză (@pontifex_fr).
Site-ul a anunţat la sfârşitul lunii septembrie că are 232 milioane de utilizatori, din care puţin peste 40% se conectează zilnic, iar 76% de pe un telefon mobil. Twitter estimează că mai puţin de 5% din conturile reţelei, respectiv 11,6 milioane, sunt false. Reţeaua Twitter este blocată în China, dar are totuşi 35 de milioane de utilizatori din această ţară, potrivit societăţii Global Web Index.
Twitter a fost înregistrată ca firmă în 2007, are sediul la San Francisco şi numără 2.300 de angajaţi la nivel mondial. Cofondatorii săi sunt Biz Stone, Evan Williams, Jack Dorsey şi Noah Glass. Directorul general al societăţii este Dick Costolo.
Sursa: Agerpres