Twitter şi Facebook fac parte din numeroasele surse utilizate de serviciile de informaţii ale NATO pentru a determina ţintele campaniei aeriene dirijate împotriva forţelor regimului libian, a precizat responsabilul citat.

"Am preluat informaţii din toate sursele posibile", a explicat locotenent-colonelul Mike Bracken, purtător de cuvânt al misiunii ‘Protector Unificat’ condusă de NATO.

Un alt responsabil al NATO a precizat că libienii din oraşele rebele Misrata şi Ajdabiya, precum şi din capitala Tripoli, postează pe Twitter informaţii despre mişcările de trupe sau blindate, ca şi despre deplasările refugiaţilor.

"Twitter este o sursă genială", a exclamat responsabilul, care a vorbit sub acoperirea anonimatului. El a subliniat de asemenea că, înainte de decolarea avioanelor, toate informaţiile postate pe reţelele de socializare sunt verificate din surse foarte credibile, cum ar fi imaginile din satelit.

"Aceste informaţii în sine nu sunt considerate fiabile, dar ele ne atrag atenţia asupra problemelor emergente sau asupra ameninţărilor ce pot fi verificate apoi cu alte mijloace, mai sophisticate", a precizat responsabilul.

Mandatul Naţiunilor Unite care a autorizat NATO să intervină în Libia interzice trimiterea de trupe la sol, ceea ce obligă Alianţa Atlantică să utilizeze alte surse de informaţii, precizează AFP.
Sursa: Agerpres