Care este cel mai mare economist al tuturor timpurilor? Tyler Cowen a scris o carte numită „GOAT: Who is the Greatest Economist of All Time?” Este o lectură amuzantă, combinată cu un motor GPT care vă permite să vă implicați în argumentele sale.
Care este cel mai mare economist al tuturor timpurilor?
Care este cel mai mare economist al tuturor timpurilor? Tyler Cowen a scris o carte numită „GOAT: Who is the Greatest Economist of All Time?”
Este o lectură amuzantă, combinată cu un motor GPT care vă permite să vă implicați în argumentele sale. Deși nimeni nu poate spune cât de bine funcționează acest dispozitiv, cu siguranță este ceva cu care te poți juca, scrie American Institute for Economic Research.
Lumea economiei s-a împărțit acum în două tabere: „purtători de idei” și „cei care testează ipoteze economice”. Din prima tabără fac parte oameni precum Cowen, care se vor „generatori de idei succes la cele mai înalte niveluri de realizare profesională”. Dar, având în vedere specializarea în lumea academică modernă, un generator „de succes” nu poate fi definit ca cineva care lucrează la vârful vreuneia dintre specializări.
Pe de altă parte, dacă vrei să fii un specialist, s-ar putea să ajungi în Ivy League sau să câștigi un premiu Nobel, dar nu vei avea timpul necesar pentru a deveni un generalist de succes.
Nu „cine este cel mai mare economist al tuturor timpurilor?”, ci mai degrabă „ce fel de economie?”
În cele din urmă, întrebarea pe care o pune cu adevărat cartea lui Cowen nu este „Cine este cel mai mare economist al tuturor timpurilor?”, ci mai degrabă „ce fel de economie?” .
Cowen se străduiește să fie un ghid pentru oamenii care doresc să încerce altceva. El vrea să vă încurajeze să vă extindeți orizonturile. Indiferent de specializarea pe care o aveți, fie în economie, fie în orice alt domeniu, Cowen a scris o carte care încearcă să ne convingă să redescoperim lumea mai largă a ideilor.
În această călătorie, Cowen este un ghid distractiv și interesant. Cu toate acestea, în ceea răspunsul său la întrebarea „cine este de fapt cel mai mare economist al tuturor timpurilor”, el se înșeală. De fapt, este Adam Smith, subliniază American Institute for Economic Research. Când i s-a cerut să spună care este cel mai mare economist din toate timpurile, acesta a dat două răspunsuri diferite. Mai întâi a răspuns Adam Smith și John Maynard Keynes.
Ulterior, a răspuns „toți sunt grozavi!” În cartea sa, Tyler îi consideră la fel de mari pe Smith, Milton Friedman și John Stuart Mill, dar, în final, Mill îi învinge pe ceilalți doi.
Adam Smith, un Einstein al economiei moderne
Adam Smith (1723-1790), a inventat economia modernă și a corectat o mare parte din ea. El este considerat un Einstein al economiei moderne. Un sfert de mileniu mai târziu, averea sa a națiunilor rezistă remarcabil de bine. Adesea, este văzut uneori ca un susținător al egoismului extrem, poate chiar ca părintele spiritual al capitalistului extremist de tip Gordon Gekko, care exclamă „Lăcomia este bună!” în filmul Wall Street.
Două remarcabile lucrări au rămas în urma lui – „Teoria sentimentelor morale” (1759) și „Avuția națiunilor” (titlul complet fiind „O cercetare asupra naturii și cauzei avuției națiunilor” – 1776). Ultima este considerată cartea de referință a operei lui Smith și prima lucrare de economie modernă. Smith introduce pentru prima dată în istoria economică, în această carte, teoria avantajului absolut.
John Maynard Keynes a inventat macroeconomia modernă
John Maynard Keynes (1883–1946) a inventat macroeconomia modernă și a înțeles lucrurile importante. În același mod în care în filosofie se vorbește despre notele lui Platon, economia secolului al XX-lea a fost în mare măsură despre notele lui Keynes. Numele său este asociat de cele mai multe ori cu teoria sa economică, respectiv cu recomandarea sa vehementă ca statul să se implice în evenimentele economice, asemeni teoriei lui Bobzien.
Conform lui Keynes, statul trebuie să întrebuințeze măsuri politico-fiscale și monetare, pentru a slăbi efectele provocate de recesiuni si boom-uri. În timpuri grele economia trebuie sprijinită printr-o politică fiscală expansivă, pentru ca șomajul sa fie redus. Milton Friedman (1912-2006) este un economist tehnic strălucit, dar cele mai influente teorii ale sale despre masa monetară nu au rezistat.
John Stuart Mill (1806-1873) a fost, probabil, cel mai mare om de știință socială din toate timpurile, dar contribuțiile sale la economie nu au fost revoluționare.
Se spune că John Stuart Mill este ultimul mare liberal clasic şi primul liberal modern. La Mill se pot găsi preocupări pentru distribuirea echitabilă a veniturilor sau pentru rolul comunităţii în viaţa socială. Există însă şi cealaltă faţetă, teoretizarea libertăţii individuale; este latura atât de bine ilustrată în eseul „Despre libertate”, unde teza centrală constă, în fond, în aceea că individul este suveran asupra lui însuşi, asupra propriului trup şi spirit.