Platforma americană de car-sharing, Uber și Hyundai au anunțat o colaborare și vor testa în acest an un sistem de taxi aerian. Primele curse comerciale sunt așteptate în doar 3 ani și vor reduce la mai bine de jumătate timpul de călătorie.
Producătorul auto sud-coreean Hyundai şi platforma americană de car-sharing Uber au anunţat marţi un acord de colaborare pentru crearea unui sistem de taxi aerian, care să permită utilizatorilor să se deplaseze dintr-un punct în altul cu ajutorul unor aparate similare elicopterelor, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.
Conform acestui acord, Hyundai se va însărcina cu fabricarea vehiculelor, în timp ce Uber va veni cu logistica pentru ca serviciul să poată opera, să conecteze piloţii cu pasagerii, şi va gestiona sosirea şi îmbarcarea utilizatorilor în heliporturi.
Primele probe ar putea avea loc în 2020
Cele două companii au dezvăluit acordul de colaborare în cadrul Salonului de tehnologie CES, care se desfăşoară zilele acestea la Las Vegas (SUA), şi au spus că speră să facă primele probe chiar în acest an, urmând ca serviciul să devină total operaţional în 2023.
Vehiculul aerian conceput de Hyundai a fost botezat S-A1, va fi 100% electric, va putea să atingă o viteză de 290 kilometri pe oră şi va parcurge distanţe de până la 100 de kilometri (se va axa pe curse scurte, de mai puţin de 30 de minute).
Uber are deja un astfel de serviciu în New York
Din iulie, Uber deja operează un serviciu de elicoptere care conectează insula Manhattan cu unul dintre aeroporturile din New York, respectiv „John F. Kennedy”, cu un preţ pe cursă cuprins între 200 şi 225 de dolari.
Compania a pus în funcţiune „Uber Copter” prin intermediul diviziei sale Uber Elevate, o ramură ce a fost creată acum trei ani pentru a explora posibilităţile de ridesharing aerian, serviciul fiind disponibil membrilor săi cu statut de platină sau de diamant.
În plus faţă de transportul aerian, serviciul include o cursă auto de la domiciliul clientului la un heliport din zona joasă a insulei, de unde se ia un elicopter cu un parcurs cu o durată de opt minute.
În total, cursa, inclusiv partea terestră – poate dura până la jumătate de oră, faţă de o oră (sau chiar două) dacă se optează pentru transportul auto, tren sau metrou.
Aceste elicoptere, cu doi piloţi, pot să ofere servicii pentru cinci persoane.