Uber vine cu aceste precizări în urma informaţiilor furnizate de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) potrivit cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a cerut Uber Olanda o listă detaliată cu toţi utilizatorii acestui sistem de transport şi cu toate cursele operate anul trecut, pentru a verifica dacă toţi şoferii au declarat veniturile astfel obţinute.

"Serviciul Uber în România este 100% digital şi fiscalizat. Toţi partenerii din România colaborează cu Uber printr-o entitate fiscală, iar pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă. Partenerii Uber sunt contractori independenţi şi sunt responsabili pentru achitarea taxelor. Circumstanţele fiecăruia sunt diferite – numai ei pot şti care sunt veniturile din alte surse şi care sunt costurile deductibile", potrivit unui punct de vedere transmis de Uber.

Totodată, pentru a facilita declararea câştigurilor, Uber oferă partenerilor o situaţie detaliată a veniturilor generate prin platforma Uber.

"În plus, am încheiat un parteneriat cu o companie de consultanţă fiscală locală pentru a oferi tuturor partenerilor consiliere financiară independentă cu privire la modul în care ar trebui să declare veniturile din Uber. Suntem deschişi să colaborăm cu autorităţile – aşa cum facem în Estonia şi Suedia – pentru a dezvolta metode moderne, digitale care simplifică declararea veniturilor pentru persoanele care desfăşoară activităţi independente", susţin reprezentanţii Uber.

Potrivit unui comunicat al COTAR remis vineri AGERPRES, ANAF a demarat acţiunile de colectare a sumelor nedeclarate prin practicarea taximetriei neautorizate, în regim Uber.

"ANAF a cerut firmei Uber din Olanda lista detaliată cu toţi utilizatorii, cu toate cursele operate în 2015, rute, distanţe şi încasări. Astfel, încă de ieri (joi – n.r.), 24 noiembrie, ANAF a trimis către birourile de colectare a taxelor locale aceste liste cu persoane şi încasări, pentru a se aplica legea. Afacerile care păreau atât de bănoase vor deveni cele mai păguboase activităţi, dacă ANAF va confisca sumele integral", susţin transportatorii.

COTAR a mai arătat că o persoană din sectorul 6 al Capitalei a avut anul trecut încasări de peste 60.000 de lei ca şofer în sistem Uber.