În plus, tendinţa de scădere a activelor suverane ar putea continua şi anul viitor când se va înregistra şi o aşteptată diminuare a randamentelor din investiţii. Potrivit UBS, activele deţinute de băncile centrale şi fondurilor suverane de investiţii din întreaga lume se situau la peste 18.000 miliarde de dolari la finele lui 2014.
'Acesta este începutul inversării unui trend în cadrul căruia fondurile suverane de investiţii şi băncile centrale au acumulat active. Vom vedea mai multe ieşiri de fonduri de la băncile centrale şi fonduri suverane în următoarele trimestre', a declarat Massimiliano Castelli, director de strategie la UBS Asset Management. Potrivit acestuia, declinul va fi stimulat de China care va utiliza o parte din rezervele sale valutare masive, în timp ce ţările producătoare de petrol vor recurge la activele lor din străinătate pentru a susţine cheltuielile guvernamentale.
Preţurile ridicate la petrol au contribuit la majorarea activelor fondurilor suverane, care în perioada 2009-2014 au crescut, în medie, cu 12% pe an. Însă perioada în care surplusurile guvernamentale au fost reinvestite în active de top din economiile avansate ar putea să fi ajuns la final, ceea ce va determina fondurile suverane să-şi reconsidere o parte din investiţii.
'Este puţin probabil ca preţul petrolului să revină la un nivel care generează surplusuri fiscale în ţările producătoare, astfel că acestea vor trebui să-şi ajusteze cheltuielile la noua realitate pentru a evita să fie nevoite să recurgă la economii. Apetitul fondurilor suverane pentru investiţii directe care asigură randamente mari nu va dispărea, dar o parte dintre ele vor fi nevoite să-şi schimbe comportamentul şi să-şi modifice mixul de investiţii spre active mai lichide', a apreciat Massimiliano Castelli.
Începând din luna august a anului trecut şi până în prezent, preţul petrolului a scăzut la jumătate, ceea ce obligă fondurile investiţii din Norvegia, Arabia Saudită şi Rusia să înceapă pregătirile pentru retragerea economiilor acumulate în perioade de preţuri ridicate. Potrivit Sovereign Wealth Fund Institute, investiţiile unor organisme de stat în SUA şi Europa se ridică în prezent la 7.300 de miliarde de dolari şi includ participaţii la banca britanică Barclays Plc, casa de discuri EMI Music Publishing, plus numeroase proprietăţi imobiliare la Londra şi hoteluri din Manhattan.
Sursa: Agerpres