Băncile elveţiene UBS şi Credit Suisse sunt interesate să consilieze Guvernul de la Moscova în privinţa privatizării companiilor de stat din Rusia, atât timp cât tranzacţiile nu încalcă sancţiunile, au declarat, pentru Reuters, surse bancare care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Guvernul rus intenţionează să-şi reducă participaţia la o serie de mari companii de stat, în ideea de a acoperi o parte din deficitul bugetar apărut în urma scăderii preţului la petrol, care asigură jumătate din veniturile la buget. Pentru aceste vânzări, Executivul de la Moscova vrea să angajeze consultanţi din rândul băncilor occidentale.
Băncile au răspuns unei cereri pentru propuneri pe care Ministerul Economiei de la Moscova le-a trimis-o luna aceasta unităţilor ruseşti şi străine pentru servicii de consultanţă în planificata vânzare a unei participaţii de 50,08% în compania energetică Bashneft şi de câte 10,9% în grupul minier Alrosa şi în VTB, a doua mare bancă din Rusia.
Anterior, bancherii au declarat, pentru Reuters, că băncile de investiţii occidentale cu operaţiuni în Rusia sunt reticente în a consilia Moscova în privinţa privatizărilor, deoarece sunt îngrijorate de consecinţele încălcării sancţiunilor impuse Rusiei din cauza conflictului cu Ucraina.
Cu toate acestea, surse bancare au afirmat, pentru Reuters, că UBS şi Credit Suisse se află printre băncile care au răspuns cererii Ministerului Economiei, alături de grupul italian UniCredit.
Reprezentanţii Credit Suisse, UBS şi UniCredit au refuzat să comenteze informaţia.
Printre instituţiile care au primit cereri pentru servicii de consultanţă de la Ministerul Economiei se află băncile americane Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch, Citi şi Morgan Stanley, alături de grupurile europene Deutsche Bank, Barclays, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Societe Generale şi Raiffeisen, dar şi cele ruseşti – Sberbank, VTB, VEB, Gazprombank, Renaissance Capital, Alfa Bank şi MDM Bank.
Sancţiunile financiare impuse de UE nu precizează explicit că firmele europene nu pot consilia realizarea unor tranzacţii în Rusia.
Este puţin probabil ca privatizarea companiilor de stat din Rusia să aibă loc înainte de vara acestui an, a afirmat, săptămâna trecută, ministrul rus al Economiei, Alexey Ulyukayev.
"Din cauza procesului de selecţie a consultanţilor şi a procedurilor în desfăşurare, este puţin probabil ca privatizarea companiilor de stat din Rusia să aibă loc mai devreme de perioada verii", a spus oficialul rus.
Mai mult de zece bănci ruseşti şi străine şi-au exprimat interesul de a intermedia procesul de privatizare din Rusia, a anunţat adjunctul ministrului Dezvoltării Economice, Nikolai Podguzov.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat recent că investitorii străini sunt bineveniţi să ia parte la procesul de privatizare din Rusia, adăugând că lista companiilor ce urmează a fi privatizate şi mărimea pachetelor de acţiuni ce vor fi vândute urmează să fie finalizate.
După un val de privatizări controversate încheiate în anii '90, Rusia a adoptat, în 2010, la iniţiativa preşedintelui de atunci, Dmitri Medvedev, un ambiţios plan de privatizări, având drept obiectiv modernizarea companiilor şi acoperirea deficitelor apărute în timpul crizei internaţionale din 2008 – 2009. Însă, aceste planuri ambiţioase au fost revizuite după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, în condiţiile în care preţul petrolului a urcat rapid şi a permis Rusiei să genereze venituri consistente.
AGERPRES