Ucigașul tăcut care a lovit Europa. Cea mai mare catastrofă ecologică din ultimele decenii

Căldură Caniculă Termometru

SURSA FOTO: Dreamstime

Grecia a suferit anul acesta mai mult decât oricând de pe urma valurilor de căldură și a incendiilor. Acum, experții vor să dea nume și să claseze valurile de căldură după modelul uraganelor și al furtunilor tropicale.

Măsura ar putea ajuta la conștientizarea pericolelor prezentate de temperaturile extreme, una dintre caracteristicile crizei climatice.

Numirea valurilor de căldură va duce la conştientizarea pericolelor reprezentate de acest fenomen

Căldura este adesea numită „ucigașul tăcut”, deoarece, deși nu provoacă aceleași distrugeri vizibile ca furtunile, tornadele sau incendiile, este una dintre cele mai letale forme de vreme extremă din lume, potrivit Gizmodo.

„Spre deosebire de alte evenimente meteorologice nefavorabile, căldura extremă nu poate fi văzută”, a declarat Kostas Lagouvardos, director de cercetare la Observatorul Național din Atena. El spune că factorii de decizie politică și publicul trebuie să fie conștienți de pericolele pe care le reprezintă căldura și că numirea valurilor de căldură ar putea fi o modalitate de a face acest lucru.

„Credem că oamenii vor fi mai pregătiți să se confrunte cu un eveniment meteorologic viitor, dacă evenimentul va avea un nume”, a spus el. „Vor deveni mai conștienți de posibilele probleme pe care le-ar putea provoca vieții și proprietăților lor.”

Numele furtunilor, un subiect aparent banal, are, de fapt, o importanţă crucială pentru a facilita identificarea fenomenelor meteorologice distructive din regiune şi pentru o alertare mai eficientă a populaţiei.

Cea mai mare catastrofă ecologică din ultimele decenii

Observatorul Național din Atena a înregistrat luna trecută cea mai ridicată temperatură, de când a început măsurarea, de 46 grade Celsius. Premierul Greciei a numit valul de căldură „cea mai mare catastrofă ecologică din ultimele decenii”.

Lagouvardos propune ca orice val de căldură cu temperaturi prognozate de peste 40 grade Celsius, timp de mai mult de o săptămână, să fie denumit și să fie clasificat.

El crede că acest proces ar putea fi mai dificil pentru căldură decât pentru taifunuri sau furtunile de iarnă, deoarece o scară de clasare ar trebui să includă evaluări ale unor factori precum distribuția temperaturii și densitățile populației. Dar, în comparație cu furtunile, valurile de căldură sunt mai ușor de prezis în ceea ce privește severitatea și lungimea.

Sursă foto: Dreamstime