Ucigașul tăcut care afectează milioane de oameni! Risc major de atac de cord sau accident vascular

oameni, femei

SURSA FOTO: Dreamstime

Milioane de oameni trăiesc cu aceste două afecțiuni, ceea ce îi poate expune unui risc major de atac de cord sau accident vascular cerebral, avertizează specialiștii.

Mai mult de jumătate dintre britanici au colesterolul ridicat și unul din patru suferă de hipertensiune arterială, sugerează un studiu. Având în vedere că ambele afecțiuni cauzează rareori simptome, până în momentul în care starea pacientului se agravează, milioane de oameni nu sunt conștienți că sănătatea le este în pericol, scrie The Sun.

Peste jumătate dintre britanici ar putea avea colesterol fără să știe

Colesterolul este un lipid cu structura chimică de sterol, care se găsește în sângele fiecărui om. Acesta provine din doua surse principale. Prima este reprezentată de colesterolul sintetizat de ficat și este sursa majoră de colesterol necesar organismului.

A doua sursă este reprezentată de aportul extern, prin dietă. Colesterolul este important în menținerea structurii membranelor celulare și ajută organismul să producă vitamina D și hormoni vitali. Aproape 230.000 de oameni au fost testați în cadrul unui program de cercetare gigant, Our Future Health, 54% dintre ei având colesterol ridicat, iar 27% hipertensiune arterială.

Afecțiunile pot lăsa oamenii vulnerabili la apariția diabetului și a demenței

Profesorul Nilesh Samani, director medical la British Heart Foundation (BHF), a declarat: „Milioane de oameni din Marea Britanie trăiesc cu hipertensiune arterială nedetectată și colesterol crescut, ceea ce îi poate expune unui risc semnificativ de atac de cord sau accident vascular cerebral. Abordarea acestor ucigași tăcuți, care se pot trata, trebuie să rămână o prioritate, dacă vrem să prevenim ca oamenii să nu sufere sau să moară”. Ambele afecțiuni pot lăsa oamenii vulnerabili la apariția diabetului și a demenței, dar pot fi greu de identificat fără controale de sănătate.

Nu tot colesterolul este la fel

Considerat de medici ”ucigașul tăcut”, colesterolul mare este o afecțiune care se dezvoltă lent, fără simptome foarte definite. Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) pot crea acumularea plăcii în artere și pot crește riscul bolilor de inimă. Dar nu tot colesterolul este „rău”. De exemplu, lipoproteinele de înaltă densitate (HDL) iau orice exces de colesterol din sânge și îl trimit la ficat. De acolo, ficatul folosește colesterolul sau îl elimină organism.

HDL-ul vă poate proteja arterele de acumularea excesului de placă. Din acest motiv HDL este cunoscut drept “colesterolul bun” și are rol de protector cardiovascular. Alimentele bogate în grăsimi saturate, fumatul și sedentarismul pot duce la o acumulare de colesterol – înfundarea arterelor, și făcându-ne mai vulnerabili la probleme cardiace sau la accident vascular cerebral. Afecțiunea poate fi, de asemenea, moștenită.

Ce s-a constat în cazul hipertensiunii arteriale

În ceea ce privește hipertensiunea arterială, consumul băuturilor alcoolice în exces, consumul de sare în exces și kilogramele în plus vă pot crește riscul acestei afecțiuni. De asemenea, este mai probabil să aveți hipertensiune, care tensionează vasele de sânge, inima și alte organe, dacă aveți peste 65 de ani, potrivit British Heart Foundation (BHF).

Printre voluntarii din acest studiu, colesterolul ridicat a fost identificat în cea mai mare parte la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 59 de ani și a afectat mai multe femei – 62% dintre ele, comparativ cu 46% dintre bărbați. În schimb, voluntarii mai în vârstă au avut mai multe șanse de a avea hipertensiune arterială, 46% din cazuri fiind depistate la persoane peste 80 de ani. Afecțiunea a afectat, de asemenea, peste o treime (34%) dintre bărbații care au participat la studiu, comparativ cu 22% dintre femei.