Semnal de alarmă la nivel mondial. Pe lângă pandemia de coronavirus, o altă boală face ravagii în lume. Situația este cu atât mai dificilă în contextul în care multă lume nici măcar nu știe că o are. Medicul Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre aceste aspecte.
Medicul Adrian Streinu Cercel trage un semnal de alarmă în legătură cu o boală care face ravagii în lume, în special în zonele sărace ale globului. Potrivit acestuia, boala nu are aproape niciun simptom, iar lumea dă vina pe alte lucruri.
Este vorba despre hepatita C, al cărei prim simtpom este oboseala, pe care foarte multe persoane o confundă cu o oboseală de la locul de muncă asociată cu stres. Potrivit medicului, după oboseală apare o perioadă de latentă în care virusul lucrează, iar acest lucru poate dura chiar și 30 de ani.
”Peste 80% nu ai nici cel mai mic simptom. Poate sunt puţin obosiţi, dar dau vina pe slujbă. După urmează o perioadă de latență, în care virusul lucrează, își face treaba. Această perioadă poate dura și 30 de ani” a explicat Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş.
În contextul în care hepatita C nu încurcă la activitatea zilnică și nu are niciun simptom, oamenii consideră că sunt sănătoși, motiv pentru care nu merg să își facă analizele sau investigații.
Care sunt simptomele hepatitei C
În ceea ce privește modul de transmitere al bolii, virusul se transmite în special prin sânge sau prin echipament medical nesterilizat. Acesta folosește celulele ficatului pentru a se înmulți, însă în fazele incipiente ficatul poate lupta cu boala.
Referitor la simptome, potrivit medicului, doar una din trei persoane poate avea un simptom. În acest sens, pot trece și 30 de ani până să fii diagnosticată, iar netratată, boală reduce cu 10 ani durata de viață.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat de ceva timp că România are termen ca până în 2030 să elimine hepatita C, însă în contextul în care nu multe persoane își fac analizele din cauza lipsei simptomelor, acest lucru este destul de dificil de atins.
Printre simptomele hepatitei C se numără retenția de lichid la nivelul abdomenului (ascita), la nivelul picioarelor sau a întregului organism; icter persistent; oboseală, dar și tulburări ale somnului; mâncărimi la nivelul pielii: scăderea poftei de mâncare și pierderea în greutate, vărsături cu sânge, stare de confuzie, iar în cele mai grave cazuri se poate ajunge și la halucinații, avertizează medicii.
Astfel, se recomandă analize cel puțin odată pe an pentru ca boala să fie identficată în cazul în care a fost transmisă.