„Putin a pierdut deja războiul și îl va pierde chiar dacă va reuși să ia Kievul și să ajungă la Liov”, spune Dimitri Savvin, editorul portalului conservator național rus Harbin, din Riga.
Prin urmare, susține el, lucrurile por evolua în multe feluri, dar variantele pozitive sunt mai puțin probabile decât cele negative, comentează Eurasiareview.
Această realitate și rezistența din Ucraina vor pune poveri enorme asupra Rusiei
Potrivit lui Savvin, „Federația Rusă nu va putea câștiga, așa cum nici URSS nu a putut să o facă în Afganistan, ci se va retrage mai devreme sau mai târziu din Ucraina, așa cum a făcut URSS din Afganistan”. Acest lucru se datorează în primul rând eroismului armatei și poporului ucrainean.
„Chiar dacă Rusia preia controlul Kievului și Liovului”, spune el, „pentru controlul Ucrainei va fi necesară o armată uriașă de ocupație care va trebui să fie alimentată, înarmată și formată din recruți pentru că soldații profesioniști nu vor fi suficienți”. Această realitate și rezistența din Ucraina vor pune poveri enorme asupra Rusiei.
„Din păcate, asta nu va face inevitabilă nici căderea lui Putin, nici căderea regimului neo-sovietic din Rusia.” În schimb, Rusia se confruntă acum cu perspectiva unui război prelungit în Ucraina și a unei presiuni din ce în ce mai mari, în interiorul granițelor ruse.
Putin va fi lider peste o Rusie din ce în ce mai slabă
Această nouă teroare va implica nu numai suprimarea opozanților politici, ci și sărăcirea unei mari părți a populației, pentru a sprijini efortul de război.
China va compensa parțial pierderile Rusiei ca urmare a sancțiunilor occidentale, dar doar parțial pentru că Beijingul nu vrea să vadă Rusia întărită prea mult sau să aibă propriile relații cu Occidentul compromise.
Drept urmare, în timp ce Putin va putea să rămână în continuare la putere, o va face peste o Rusie din ce în ce mai slabă.
Sau decizia lui Putin de a porni un război nuclear
Putin ar putea încerca să scape din această situație retrăgându-și armata din Ucraina, sugerează Savvin. Dar, dacă ar face-o, și-ar discredita întreaga abordare față de Rusia și față de Occident. Este puțin probabil să facă un astfel de pas din motive personale, chiar dacă el ar răspunde nevoilor Rusiei.
Sau, și acesta este cel mai vehiculat scenariu, Putin ar putea fi forțat de alții să se retragă din Ucraina. Probabil că asta ar pune capăt regimului de sancțiuni mai devreme, dar nu ar schimba neapărat situația în bine. Orice modificări ar putea fi mai mult de fațadă și ar putea fi în curând subminate de calitatea noilor oameni puși în funcții de conducere.
Există și o a patra posibilitate, spune Savvin. Aceasta este o decizie a lui Putin de a porni un război nuclear. Asta nu i-ar rezolva problemele, ci pur și simplu ar fi sfârșitul țării lui și al lumii. Să sperăm că rușii vor preveni acest lucru, își vor recunoaște înfrângerea și vor schimba politicile țării lor.