Rusia a propus, luni, 13 martie, prelungirea acordului cu privire la exporturile de cereale ucrainene, care expiră la 18 martie, cu doar 60 de zile. Oferta a fost criticată de Kiev care vede astfel acordul iniţial pus sub semnul întrebării, relatează France Presse.
Care este poziția Moscovei
„Acordul asupra ‘Iniţiativei cerealiere din Marea Neagră’ implică prelungirea cu cel puţin 120 de zile, poziţia Rusiei de a-l prelungi cu doar 60 de zile, prin urmare, contrazice documentul semnat de Turcia şi ONU”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, precizând că Ucraina aşteaptă „poziţia oficială” a Naţiunilor Unite şi Ankarei, ca „garanţi ai iniţiativei”.
Oficialul ucrainean a reacţionat la anunţul făcut de viceministrul de externe rus Serghei Verşinin, după o zi de discuţii cu înalţi reprezentanţi ai ONU la Geneva, că Moscova „nu se opune unei noi prelungiri a+Iniţiativei din Marea Neagră+ după expirarea celui de-al doilea mandat la 18 martie dar numai pentru 60 de zile”.
„Poziţia noastră viitoare va fi determinată de progresul tangibil în normalizarea exporturilor noastre agricole, nu în cuvinte, ci în fapte. Acestea includ plăţi bancare, logistică de transport, asigurări, ‘dezgheţarea’ activităţilor financiare şi furnizarea de amoniac prin conducta ‘Togliatti-Odesa'”, a spus Seghei Verşinin.
Viceministrul rus de Externe a anunțat că a purtat discuţii „deschise şi aprofundate” la Geneva cu însărcinatul ONU pentru afaceri umanitare Martin Griffiths şi cu secretarul general al Conferinţei ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (Unctad), Rebeca Grynspan.
Acordul semnat a diminuat criza alimentară globală
Aceste discuţii, a precizat el, au servit pentru „a confirma încă o dată că deşi exporturile comerciale de produse ucrainene au loc într-un ritm constant şi aduc beneficii considerabile Kievului, restricţiile impuse exportatorilor agricoli ruşi sunt încă în vigoare”.
Acest aşa-numit acord din Marea Neagră, care a fost semnat în iulie 2022 pentru 120 de zile între Naţiunile Unite, Ucraina, Rusia şi Turcia, a avut ca efect diminuarea crizei alimentare globale cauzate de invazia Ucrainei la 24 februarie.
El a fost reînnoit în noiembrie pentru 120 de zile şi a permis până în prezent exportul a peste 24 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene, potrivit ONU. China este primul destinatar al exporturilor realizate în cadrul acordului, Spania al doilea şi Turcia al treilea.
Rusia nu este satisfăcută de un alt acord bilateral
Ucraina a cerut săptămâna trecută sprijinul comunității internaționale pentru a menţine deschise căile maritime din Marea Neagră folosite pentru a-şi transporta cerealele şi secretarul de stat american Antony Blinken a solicitat Moscovei să reînnoiască acordul, în timpul reuniunii G20 de la începutul lunii martie.
Însă Rusia, la rândul ei, nu este satisfăcută de un alt acord – bilateral – semnat cu ONU privind exporturile ruseşti de îngrăşăminte, la fel în iulie 2022, dar care durează trei ani.
Moscova invocă că exporturile sale de îngrăşăminte, produs de primă necesitate pentru agricultura mondială, sunt de facto blocate, deşi nu intră sub sancţiunile impuse de ţările occidentale de la începutul războiului.
„Exceptările de sancţiuni pentru produse alimentare şi îngrăşăminte anunţate de Washington, Bruxelles şi Londra sunt în esenţă inactive”, a adăugat Verşinin.