O nouă lovitură primită de sistemul bancar din Rusia, în urma invaziei Ucrainei!
Băncile ruseşti care operau în Ucraina au fost interzise!
Vineri, 25 februarie, Banca Naţională a Ucrainei a retras licenţele bancare şi a închis toate filialele băncilor ruseşti care operează în ţară. Decizia a venit la o zid după startul operaţiunii militare speciale ordonate joi de către preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Instituţiile financiare vizate sunt filiala Sberbank şi despre Prominvestbank, aparţinând corporaţiei VEB.RF.
Kiril Shevchenko, guvernatorul Băncii Centrale a Ucrainei: “Când Armata noastră apără dezinteresat şi curajos orice palmă de pământ de agresiunea Rusiei, Banca Naţională nu poate permite ca filialele băncilor de stat din ţara invadatoare să continue să lucreze în Ucraina şi să opereze cu bani ucraineni”, transmite agenţia ucraineană de presă UNIAN, potrivit Agerpres.
Statul rus deţine jumătate din capitalul Sberbank şi 100% când vine vorba despre VEB.RF, iar asta înseamnă că filialele bancare se află sub controlul indirect al liderilor de la Moscova, a mai transmis Banca Naţională a Ucrainei, vineri.
Rubla rusească şi bursa de la Moscova s-au prăbuşit, joi
Reamintim că joi, 24 februarie, imediat după debutul invaziei din Ucraina, rubla rusească s-a depreciat cu 9%, un nou minim istoric. În jurul orei 5:42 GMT, rubla a coborât pentru prima dată până la un curs de 90 de ruble pentru un dolar.
„Banca Rusiei va asigura menţinerea stabilităţii financiare şi continuitatea operaţiunilor instituţiilor financiare, utilizând toate instrumentele necesare”, a transmis Banca Centrală a Rusiei, instituţia dând asigurări că „are planuri clare de acţiune pentru toate scenariile”.
Bursa de la Moscova a reluat joi tranzacţiile, după o suspendare temporară, şi imediat a înregistrat o cădere de aproape 14%. Indicele Moex (în ruble) înregistra un declin de 13,97% în timp ce indicele RTS (în dolari) a înregistrat o cădere de 20,16%, potrivit cifrelor publicate de platforma financiară.
Rusia nu va fi exclusă din SWIFT?
În altă ordine de idei, Rusia ar putea să nu fie exclusă din sistemul de plăți interbancare SWIFT, aşa cum insistă unele state, precum Marea Britanie.
„Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia”, a explicat purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit.
„Am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii”, a mai precizat acesta, despre poziţiile luate la summitul UE de vineri, 25 februarie.