Potrivit informațiilor transmise de serviciul militar de informaţii din Ucraina, sistemul, rachetele asociate şi personalul care-l deservea au fost complet distruse în urma exploziei.

Ucraina informează că sistemul a fost complet distrus

„În urma exploziei, sistemul, rachetele asociate şi personalul care-l deservea au fost complet distruse”, a anunţat serviciul de informaţii într-un mesaj publicat miercuri, conform DPA.

Imagini obţinute de la drone care prezintă urmările exploziei produse la Tarchankut, în extremitatea vestică a peninsulei, au fost date publicităţii. Imagini ale unui nor format după o explozie de proporţii au fost postate şi pe reţelele de socializare.

Autorităţile ucrainene nu au precizat deocamdată ce mijloace au fost folosite pentru atacarea sistemului de apărare antiaeriană rusesc. Şeful Serviciului militar ucrainean de informaţii, Kyrylo Budanov, a anunţat marţi că vor exista şi alte atacuri asupra unor ţinte din Crimeea, anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

Rusia vrea să-și consolideze pozițiile în teritoriile capturate din Ucraina

În altă ordine de idei, Natalia Humeniuk, șefa centrului de presă al Comandamentului Operațional „Sud”, a subliniat că Rusia vrea să-și consolideze a doua și a treia linie de apărare în teritoriile ocupate temporar din sudul Ucrainei.

Oficialul ucrainean a spus că invadatorii minează și mai mult teritoriile în direcția sud. Aceștia ar fi înțeles că Forțele Armate ale Ucrainei vor sparge prima linie de apărare.

„Acum încearcă să întărească apărarea cu ajutorul structurilor din beton armat. Rușii vor să sape mai departe și să-și consolideze pozițiile în teritoriile capturate. În același timp, observăm aceste lucrări la a doua și a treia linie a apărării lor. Ei înțeleg că în curând vor trebui să se retragă la a treia”, a declarat Natalia Humeniuk.

Dintre toate obstacolele cu care se confruntă contraofensiva Ucrainei, minele antipersonal și anti-tanc rusești sunt printre cele mai descurajante. Rutele probabile de atac au fost presărate cu un număr imens de explozibili.

Această strategie a încetinit contraofensiva sudică a Ucrainei. Până acum, forțele de apărare nu au făcut o breșă semnificativă în rețeaua de câmpuri minate. În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat vina pentru contraofensiva „încetinită” pe întârzierile în primirea armelor occidentale avansate.