S-a dat drumul la exporturile de cereale din Ucraina. Zeci de nave așteaptă să treacă prin Canalul Sulina
Un total de 16 nave comerciale au trecut prin Canalul Bystre pentru a fi încărcate cu cereale produse în Ucraina, anunță ministrul ucrainean al Infrastructurii, Yurii Vaskov pe pagina sa de Facebook.
„În ultimele patru zile, un total de 16 nave au navigat prin Canalul Bystre. Avem de gând să menținem ritmul. Refacerea navigației prin acest canal este un pas important, care ne va permite, de asemenea, să descărcăm ramura Sulina și să accelerăm exporturile de cereale. Din nefericire, în acest moment, capacitatea de navigație a canalului și organizarea lucrărilor ne permit să primim doar patru nave, în timp ce avem nevoie de cel puțin opt nave pe zi”, spune acesta.
Se dorește creșterea numărului de nave
Potrivit acestuia, Ministerul ucrainean al Infrastructurii poartă discuții cu omologii români și cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a crește numărul de escale ale navelor prin ramura Sulina.
Potrivit ministerului, din cauza blocadei porturilor maritime ucrainene, care obișnuiau să gestioneze aproximativ 80% din exporturile agricole ale Ucrainei înainte de începerea invaziei rusești, produsele alimentare sunt exportate din țară prin intermediul porturilor dunărene, a căilor ferate și a punctelor de control rutier de la granițele vestice.
Capacitatea acestora nu este suficientă pentru a înlocui complet porturile maritime. În iunie 2022, aproximativ 2,5 milioane de tone de produse agricole au fost exportate prin intermediul rutelor logistice disponibile. Între timp, cererea lunară pentru astfel de exporturi este de 8 milioane de tone, scrie Ukrinform.
Turcia, Rusia, Ucraina și ONU se vor întâlni miercuri pe tema exporturilor de cereale
Delegații militare din Ucraina, Rusia și Turcia se vor întâlni miercuri, la Istanbul, cu oficiali ai ONU pentru a discuta despre un posibil acord de reluare a exporturilor sigure de cereale ucrainene din marele port Odesa de la Marea Neagră, în contextul agravării crizei alimentare mondiale.
Turcia a colaborat cu Națiunile Unite pentru a intermedia un acord după ce invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a alimentat prețurile globale la cereale, uleiuri de gătit, combustibil și îngrășăminte.
Potrivit diplomaților, printre elementele planului discutat se numără navele ucrainene care ghidează intrarea și ieșirea navelor cu cereale prin apele porturilor minate. Rusia este de acord cu un armistițiu în timp ce transporturile se deplasează, iar Turcia, sprijinită de Națiunile Unite, inspectează navele pentru a risipi temerile rusești privind contrabanda cu arme.