Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lansarea exporturilor de energie electrică din Ucraina prin intermediul României reprezintă începutul unui proces care ar putea ajuta Europa să își reducă dependența de hidrocarburile rusești.
Zelenski: S-a făcut încă un pas semnificativ în mișcarea Ucrainei spre Uniunea Europeană
Comentariile lui Zelenski, în mesajul său video din noaptea de joi, au urmat unui anunț al premierului Denys Shmyhal, care a transmis că exporturile au început mai devreme în cursul zilei – cu un volum de 100 de megawați – la patru luni de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Președintele a declarat că începerea exporturilor a fost „un alt pas semnificativ în mișcarea noastră spre Uniunea Europeană„.
„Datorită electricității ucrainene, o parte semnificativă din gazul rusesc folosit de consumatorii europeni poate fi înlocuită. Prin urmare, aceasta nu este doar o chestiune de venituri din exporturi pentru noi, ci o chestiune de securitate pentru întreaga Europă”, a declarat Zelenski, potrivit Reuters.
„Permiteți-mi să vă reamintesc că prin conectarea țării noastre la sistemul energetic comun al UE ce a avut loc deja după începerea războiului, Ucraina face acum lucruri care altădată păreau imposibile.”
Ucraina ar putea exporta către Europa până la 2,5 gigawați
La jumătatea lunii martie, Ucraina a ajuns la un acord pentru a se alătura Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport (ENTSO-E) în calitate de observator, după ce rețeaua sa a fost conectată la cea a UE. ENTSO-E a declarat săptămâna aceasta că au fost finalizate pregătirile pentru primele exporturi din Ucraina, împreună cu energie din fosta Republică Sovietică Moldova, începând cu 30 iunie – folosind o interconectare cu România.
„Operatorii de sisteme de transport (OTS) din Europa continentală au confirmat că au fost îndeplinite condițiile tehnice prealabile pentru a permite prima fază a schimburilor comerciale de energie electrică între Ucraina și țările vecine. Acest lucru urmează sincronizării cu succes a sistemelor electrice la 16 martie 2022 și primirii Ukrenergo ca membru observator al ENTSO-E la 26 aprilie 2022. Aceste realizări sunt obținute în urma unei munci extinse depuse de toți OTS, și în special de Ukrenergo și de OTS din țările vecine Ucrainei”, se arată într-un comunicat transmis marți de ENTSO-E.
Comerțul cu energie electrică pe alte interconexiuni între Ucraina și Slovacia și Ucraina și Ungaria – precum și între Moldova și România – va urma în curând, a precizat aceasta. Grupul a precizat că, în prima fază, capacitatea totală de tranzacționare va fi stabilită inițial la 100 MW.
În anunțul său anterior, prim-ministrul ucrainean Shmyhal a declarat că potențialul de export de energie electrică al Ucrainei către Europa ar putea ajunge la 2,5 gigawați.