Ucraina a început un nou proces împotriva Rusiei la CEDO. Cererea oficială interstatală a fost înregistrată

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a înregistrat o cerere oficială din partea Ucrainei împotriva Rusiei, cu privire la constatarea încălcării drepturilor omului comise de trupele liderului de la Kremlin.

„Pe 23 iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a primit o cerere completată în mod oficial în acest caz”, care se referă la „acuzaţiile guvernului ucrainean privind încălcări masive şi flagrante ale drepturilor omului comise de Federaţia Rusă în operaţiunile sale militare pe teritoriul Ucrainei din 24 februarie 2022″, arată Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

CEDO a primit doar măsuri provizorii

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a primit, până acum, doar cereri pentru măsuri provizorii din partea Kievului, acestea fiind rezervate situațiilor urgente. Pe de altă parte, instituția europeană a solicitat de mai multe ori Federației Ruse să oprească ofensiva din Ucraina, însă fără niciun rezultat.

„Curtea a primit acum o solicitare completă din partea guvernului ucrainean, în care acesta afirmă că Federaţia Rusă a invadat ilegal Ucraina şi că invazia şi ocuparea anumitor părţi ale Ucrainei continuă. Conform guvernului ucrainean, Federaţia Rusă a desfăşurat atacuri ţintite, nediscriminatorii şi disproporţionate împotriva civililor şi a bunurilor acestora pe teritoriul Ucrainei, încălcând toate normele dreptului internaţional aplicabile”, arată CEDO.

Totuși, procedura inițiată de Kiev ar putea să aibă un efect redus asupra Moscovei, având în vedere că țara condusă de Vladimir Putin a decis, la începutul acestei luni, să nu mai aplice deciziile CEDO.

Ucraina a depus cererea în urmă cu câteva zile

Ucraina a înaintat un nou proces împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în legătură cu invazia ilegală în curs de desfășurare a Kievului de către Moscova, a declarat ministrul Justiției, Denys Malyuska.

Într-o declarație, Ministerul Justiției a precizat că procesul se referă la „încălcările flagrante ale drepturilor omului comise de Rusia în timpul fazei inițiale a războiului, de la începutul invaziei Rusiei, în primele ore ale zilei de 24 februarie, până la retragerea efectivă a forțelor sale terestre din jurul Kievului și din alte orașe din nordul Ucrainei, la 7 aprilie”, relatează Ukrayinska Pravda.

Prin această procedură, Ucraina solicită, pe lângă ordinele Curții care cer restabilirea status quo-ului și retragerea completă a forțelor rusești, acordarea de compensații financiare pentru aceste încălcări, se arată în declarație.

Ministerul a afirmat că în prima etapă a invaziei militare rusești (24 februarie-aprilie), pagubele s-au ridicat la cel puțin 80 de miliarde de dolari.

„Cererea Ucrainei urmărește să pună capăt încălcărilor masive și grave ale drepturilor omului, care sunt rezultatul agresiunii militare lansate de Rusia. La momentul potrivit, Curtea va fi invitată să constate că Rusia s-a făcut vinovată de cele mai flagrante, grave și susținute încălcări ale Convenției, prezentate vreodată în fața Curții, și să acorde o satisfacție echitabilă la o scară la fel de fără precedent”, se arată în comunicatul ministerului.