Parlamentul Ucrainei a prelungit legea marţială cu încă 90 de zile
Iaroslav Jelezniak, un membru al Parlamentului Ucrainei, a anunțat, prin intermediul canalului său de Telegram, că o majoritate covârşitoare a votat pentru prelungirea legii marţiale cu încă 90 de zile.
Vă amintim că alegerile legislative nu pot fi organizate atâta timp cât este în vigoare legea marţială deoarece alegătorii ar trebui să meargă la urnele de vot în octombrie 2023, însă războiul nu s-a încheiat încă, fiind prima dată când un scrutin naţional important este amânat din cauza unui conflict militar. Parlamentul Ucrainei a introdus legea marţială pe data de 24 februarie 2022, ziua în care a izbucnit războiul. Din acea zi, bărbaţii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 ani şi 60 de ani nu au voie să părăsească ţara.
Duma de Stat a Rusiei a crescut limita de vârstă pentru serviciul militar obligatoriu
De altfel, cu două zile în urmă, Duma de Stat a Rusiei a votat proiectul de lege care vizează creșterea limitei maxime de vârstă la care bărbații pot fi înrolați în armata națională, de la 27 de ani la 30 de ani.
„Începând de la 1 ianuarie 2024, cetăţenii cu vârsta între 18 şi 30 de ani vor fi convocaţi pentru serviciul militar”, scrie în acea lege, care interzice, totodată, recruţilor să părăsească teritoriul rus începând cu momentul în care biroul de înrolare le-a trimis ordinul de recrutare.
Înainte de a intra în vigoare, legea respectivă trebuie aprobată de Consiliul Federaţiei (Camera Superioară a Parlamentului de la Moscova) şi semnată de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, relatează agenția de presă AFP.
A crescut vârsta maximă de mobilizare la 55 de ani pentru o serie de rezerviști ruși
În prezent, Rusia face eforturi ca să realimenteze frontul de luptă din Ucraina cu militari noi. În acest sens, Vladimir Putin a promulgat luni, 24 iulie 2023, o lege privind creşterea vârstei maxime de mobilizare la 55 de ani pentru o serie de categorii de rezervişti, măsură care urmează să fie pusă în aplicare în mod eşalonat din 2024 până în 2028.
Potrivit agenției de presă EFE, modificarea se va aplică mai multor categorii de rezerviști, între care soldaţi, marinari, sergenţi, subofiţeri, sublocotenenţi şi comandanţi secunzi în marină. Este prevăzută o fază de tranziţie de la 1 ianuarie 2024 până la 1 ianuarie 2028, timp în care vârsta de trecere în rezervă va creşte treptat. În funcţie de grad, între 50 şi 70 de ani, vârsta trecerii în rezervă pentru ofiţeri variază.