Ucraina va câștiga miliarde de euro din exporturile de electricitate către Uniunea Europeană. Un oficial ucrainean a spus că țara sa va încasa 1,5 miliarde de euro până la sfârșitul anului. Totodată, Ucraina speră să câștige și mai mult în viitor, după ce va obține dreptul de a-și exporta energia în UE.
Ucraina speră să obțină 1,5 miliarde de euro din exporturile de electricitate către Uniunea Europeană până la sfârșitul anului. Totodată, țara speră să câștige și mai mult în viitor, după ce va obține dreptul de a-și exporta energia în UE, a declarat, miercuri, un consilier al Ministerului ucrainean al Energiei.
Rețeaua de electricitate a Ucrainei ex-sovietice a început să planifice decuplarea de rețeaua rusească și belarusă în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea.
Ucraina a renunțat complet la energia din Rusia
Ucraina a început testarea autonomiei sistemului în februarie, când Rusia a invadat-o, ceea ce a determinat Kievul să se deconecteze complet cu 2,5 ani mai devreme decât era planificat.
Ucraina a solicitat în martie să se alăture cât mai curând posibil sistemului energetic european ENTSO-E, iar marți a primit dreptul de a-și exporta energia în Europa, a anunțat, miercuri, Ukrenergo.
Toate liniile ucrainene necesare sunt pregătite pentru a exporta energie electrică în România, Ungaria, Slovacia și Polonia, a declarat Lana Zerkal, consilier al ministrului Energiei, într-un interviu acordat postului public de televiziune Suspilne.
„Până la sfârșitul anului, în condiții normale, vom putea încasa aproximativ 1,5 miliarde de euro”, a spus ea, adăugând că sistemul ucrainean funcționează în sincron cu cel al Uniunii Europene.
„Am început acest lucru în martie, iar acum UE ne deschide posibilitatea tehnică de a începe fluxurile comerciale și de a face bani din asta. Este foarte important pentru noi că, în ciuda războiului, am reușit să facem acest lucru cu 2,5 ani mai devreme decât era planificat”, a mai spus oficialul ucrainean, potrivit Reuters.
Ucraina produce acum mai multă energie electrică decât are nevoie
Cu o capacitate instalată de 55 de gigawați, Ucraina produce acum mai multă energie electrică decât are nevoie. Aceasta este o oportunitate atât pentru Kiev, cât și pentru Uniunea Europeană, mare consumatoare de energie.
De teamă că Moscova ar putea folosi energia ca armă, Ucraina a depus eforturi încă din 2017 pentru a se decupla de rețeaua rusă de electricitate. Invazia lui Vladimir Putin a accelerat în mod neașteptat această tranziție. Pe 16 martie, Ucraina s-a sincronizat complet cu rețeaua energetică a UE, scrie Reuters.
Acest lucru creează un dezechilibru atractiv. Cererea de energie a Ucrainei s-a redus la jumătate de la izbucnirea conflictului și este puțin probabil să revină la capacitate maximă chiar și în cazul unei încetări a focului.
Oportunitatea este ca țara să exporte surplusul de energie electrică către vecinii săi din UE și să folosească veniturile pentru a-și accelera costisitoarea sa reconstrucție. Dacă ar exporta 1 GW de energie electrică, Ucraina ar putea obține 1 miliard de euro pe an, spun comercianții de energie.