Rob Bauer, șeful Comitetului militar al NATO, a susținut că Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă, scrie AFP.

Mulți se tem că o astfel de decizie ar putea escalada războiul din Ucraina

Bauer a oferit mai multe informații la încheierea reuniunii anuale a comitetului. La aceasta a participat şi generalul american CQ Brown, şeful Statului Major Întrunit.

„Fiecare naţiune care este atacată are dreptul de a se apăra. Iar acest drept nu se opreşte la graniţa propriei naţiuni”, a spus amiralul Rob Bauer, potrivit sursei menționate.

De asemenea, amiralul a spus că naţiunile au dreptul suveran de a pune limite armelor pe care le trimit în Ucraina.

La conferință a fost prezent și generalul-locotenent Karel Řehka, şeful Statului Major al forţelor armate cehe. El a spus că naţiunea sa nu impune Kievului astfel de restricţii privind armele.

„Credem că ucrainenii ar trebui să decidă singuri cum să o folosească”, a spus Řehka.

Ucraina, Rusia, steaguri, arme
SURSA FOTO: Dreamstime

Administraţia Biden se opune unei astfel de lovituri cu arme fabricate în SUA

Amintim că aceste comentarii au venit în contextul în care administraţia Biden se opune unei astfel de lovituri cu arme fabricate în SUA. Președintele american analizează în momentul de față dacă să permită Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acţiune furnizate de americani pentru a lovi adânc în Rusia.

Anterior, în ziua de vineri, Biden s-a întâlnit vineri cu prim-ministrul britanic Keir Starmer. Întrevederea a avut loc după vizita din această săptămână la Kiev a diplomaţilor lor de top, care au fost supuşi unor noi presiuni pentru a slăbi restricţiile privind armele.

Sursa menționată citează oficiali americani familiarizaţi cu discuţiile. Potrivit acestora, Starmer solicita aprobarea lui Biden pentru a permite Ucrainei să utilizeze rachete britanice Storm Shadow pentru lovituri extinse în Rusia. Componentele sistemului Storm Shadow sunt fabricate în SUA.

În opinia oficialilor americani, Biden ar fi de acord, dar nu a fost anunţată încă nicio decizie. Furnizarea de sprijin şi instruire suplimentară pentru Ucraina a fost un subiect cheie la reuniunea şefilor Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

SUA nu permite Kievului să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei

Amintim că SUA permit Ucrainei să folosească arme furnizate de americani în lovituri transfrontaliere pentru a contracara atacurile forţelor ruse.

Totuși, nu permite Kievului să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei.

Statele Unite au spus și că Ucraina dispune de drone care pot lovi departe. Totuși, ar trebui să utilizeze ATACMS cu discernământ, au subliniat oficialii americani. Recomandarea a fost făcută în contextul în care numărul acestora este limitat.