Ministerul ucrainean de Externe l-a criticat dur pe președintele croat Zoran Milanovic, după ce acesta a susținut, luni, că Peninsula Crimeea nu va reveni niciodată sub controlul Ucrainei.

Declarațiile președintelui croat sunt „inacceptabile”

„Preşedintele croat Zoran Milanovic crede că Crimeea nu va mai fi niciodată Ucraina. El a avertizat de asemenea să nu se confrunte cu Rusia, care are arme nucleare.

Mă întreb dacă Zoran Milanovic ar putea deveni președinte al țării sale cu asemenea retorică în anii 1990, în timp ce Croația s-a chinuit să-și păstreze statalitatea? Votanții săi ar fi de acord să închidă ochii la ocupația unei părți a țării lor?

Mă îndoiesc. Vă reamintesc că, din cauza agresiunii externe, Croația ar putea pierde o treime din terenurile sale. Cu toate acestea, datorită luptei eroice, croaţii au putut proteja independenţa ţării lor.

Considerăm că declarațiile președintelui Croației sunt inacceptabile, care a pus la îndoială integritatea teritorială a Ucrainei.
În schimb, apreciem și mulțumim din suflet guvernului croat și poporului croat pentru sprijinul neclintit acordat ucrainenilor în lupta împotriva agresiunii ruse.”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

Zoran Milanovic, declarație controversată împotriva Occidentului

Șeful statului croat Zoran Milanovic a declarat faptul că peninsula Crimeea, care a fost anexată de către Rusia în anul 2014, nu va mai face parte niciodată din Ucraina. În același timp, un critic vocal al politicii occidentale în Ucraina, Zoran Milanovic a menționat că nu vrea ca țara lui să se confrunte cu ceea ce el a numit „consecințe potențial dezastruoase ale războiului din Ucraina”, a notat presa din Croația.

„Nu ar trebui să mire pe nimeni declarațiile lui Zoran Milanovic… că doar tocmai ce și-a primit plata în avans. Adică aliatul Rusiei, Austria, a permis Cehiei accesul în Schengen, iar României nu. Țărilor care fac politici anti-Ucraina, pro-Moscova, le merge bine în UE.

„Elevii silitori” sunt pedepsiți, iar „repetenții”, care strică solidaritatea europeană, vulnerabilizează Europa, fac practic jocul Moscovei, sunt „promovați”. Rămâne de văzut cum va reacționa Uniunea Europeană la aceste defecțiuni din interior.”, conform publicației Dnevnik.hr.