Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksandr Litvinenko, a făcut noi declarații în ceea ce privește pacea din Ucraina. Acesta spune că țara își dă seama că războiul se va încheia prin negocieri.
Ucraina a făcut anunțul despre pace
Ucraina își dă seama că războiul actual se va încheia cu negocieri, spune Oleksandr Litvinenko, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
Acesta a mai spus că țara promovează formula de pace a președintelui Volodimir Zelenski.
Litvinenko a menționat că poziția Ucrainei este simplă și se așteaptă ca participanții la Summitul pentru pace din Elveția din iunie 2024 să o susțină.
El a evidențiat că această abordare diplomatică reală are potențialul de a contribui la instaurarea unei păci juste.
„Ucraina este clar conștientă că războiul se va încheia prin negocieri. De aceea a fost pregătită și este promovată Formula de pace a președintelui Zelenski. Poziția noastră este foarte simplă și sunt convins că ea va fi susținută de participanții la Summitul pentru pace din Elveția din iunie 2024. Aceasta este o cale diplomatică reală care are toate șansele să contribuie la o pace dreaptă”, a declarat Oleksandr Litvinenko, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, la Forumul regiunii Mării Baltice.
Ucraina vrea o pace pe termen lung
Litvinenko a subliniat că Ucraina nu își dorește un armistițiu de doi ani. Țara caută o soluție pentru instaurarea unei păci durabile pe termen lung, care să faciliteze dezvoltarea țării pentru decenii.
El speră că Ucraina va fi invitată să adere la NATO în cadrul summitului din acest an de la Washington.
Litvinenko a afirmat că ei sunt conștienți că aderarea nu se va întâmpla imediat. Totuși, consideră că o invitație ar putea calma anumite tensiuni din Rusia și ar putea contribui la scăderea intensității conflictului.
El a subliniat că experiența Summit-ului de la București din 2008 a arătat că, în relațiile cu Putin, claritatea în privința intențiilor stabilizează situația. Incertitudinea poate determina Rusia să adopte măsuri agresive.
„Suntem conștienți că aderarea nu se va întâmpla mâine, dar invitația va calma o mulţime de capete înfierbântate din Rusia. Va contribui la dezescaladare. Experiența Summit-ului de la București din 2008 a demonstrat clar că, în relațiile cu Putin, o certitudine clară stabilizează situația, în timp ce absența ei provoacă Rusia să ia măsuri agresive”, a declarat Litvinenko.
Zelenski spunea că discuțiile cu Putin nu pot duce la o pace adevărată
La începutul anului, Volodimir Zelenski spunea că dialogul cu președintele rus Vladimir Putin nu este susceptibil să conducă la obținerea unei păci autentice.
Totuși, a precizat că omologul său va ajunge să-și recunoască erorile și eșecurile.
Serhii Nikiforov, purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean, a comunicat că la summitul pentru pace, participanții vor lucra la definirea unei poziții comune de negociere pentru Ucraina.
Aceasta va fi trimisă ulterior Rusiei. Summitul va avea loc în Elveția, pe 15-16 iunie.