Ucraina a redus livrările de electricitate spre România, Ungaria şi Slovacia şi le-a oprit de tot spre Polonia, ca urmare a scăderii consumului şi a preţurilor.

„Criza economică a provocat reducerea bruscă a consumului de electricitate şi a preţurilor în Europa. Drept rezultat, competitivitatea electricităţii ucrainene a scăzut”, a spus Vasil Daniliv, preşedinte al consiliului de administraţie al companiei Korlea Invest Holding, din Elveţia.

Potrivit unor informaţii neoficiale, compania poloneză de stat Zomar a refuzat, în decembrie, să mai cumpere electricitate din Ucraina, din cauza costului ridicat.

În perioada ianuarie-noiembrie, Ucraina a exportat 33,5 milioane kilowaţi-oră în România, 1.288,9 milioane kilowaţi-oră în Slovacia, 1.159,7 milioane kilowaţi-oră în Ungaria, 6,1 milioane kilowaţi-oră în Republica Moldova, 997,9 milioane kilowaţi-oră în Belarus şi 201,5 milioane kilowaţi-oră în Polonia.

Exporturile de electricitate au scăzut cu 20,02%, ajungând în octombrie la 495,9 milioane kilowaţi-oră, faţă de intervalul similar din anul trecut.

În 2008, Ucraina a exportat 7.868,2 milioane kilowaţi-oră de electricitate.

SURSA: Mediafax