Operatorul Naftogaz, detinuta de statul ucrainean a reluat, duminica, livrarea la capacitate normala a gazului natural catre Romania, a anuntat puratorul de cuvant al companiei, Valentyn Zemliansky. Potrivit acestuia, reducerea temporara a capacitatii de tranzit catre Romania a fost cauzata de "probleme tehnice"."Au fost semnalate unele probleme tehnice in sistem... Exista mai mult de o conducta, in mai multe directii. De aceea, trebuie sa stim foarte bine ce volume de gaz sunt destinate pentru
Operatorul Naftogaz, detinuta de statul ucrainean a reluat, duminica, livrarea la capacitate normala a gazului natural catre Romania, a anuntat puratorul de cuvant al companiei, Valentyn Zemliansky. Potrivit acestuia, reducerea temporara a capacitatii de tranzit catre Romania a fost cauzata de „probleme tehnice”.
„Au fost semnalate unele probleme tehnice in sistem… Exista mai mult de o conducta, in mai multe directii. De aceea, trebuie sa stim foarte bine ce volume de gaz sunt destinate pentru fiecare destinatie. Uneori trebuie sa recalculam aceste volume si este foarte complicat. Drept urmare, pot aparea astfel de probleme”, a explpicat Zemliansky.
Acesta a declarat ca desi compania a anuntat anterior autoritatile romane cu privire la reducerea livrarilor cu 32% pana in data de 11 ianuarie pentru tara noastra, in cursul zilei de azi, tranzitul a fost reluat la capacitate normala.
Romania a fost averitzata, vineri, de Gazprom cu privire la faptul ca debitul de aleimentare va fi redus.
Ministrul economiei, Adriean Videanu a declarat, sambata, ca Romania nu are probleme in privinta asigurarii gazului livrat din Rusia.
„Nu avem niciun fel de probleme, chiar daca am primit comunicarea din partea dispeceratului balcanic al Gazprom legata de reducerea pana in data de 11 ianuarie pe Isaccea cu 3,1 milioane de metri cubi gaze din 7,1 milioane de metri cubi. […] Avem atat rezerve de exploatare, cat si inmagazinate”, a explicat Adriean Videanu.
Potrivit lui Marius Stroia, directorul general al Dispeceratului de Echilibrare Comerciala in cadrul Transgaz, presiunea gazului la livrare se sita sambata in parametri normali, in conditiile unui consum de aproximativ 58,5 milioane mc gaze/zi.
Stroia a precizat ca sursele din care este acoperit consumul sunt din productia interna. „Circa 6,5 milioane mc gaze/zi sunt din import, 4 milioane mc intra in tara pe la Isaccea, iar 2,5 milioane prin Medieşu Aurit. Există o rezervă de circa 7 milioane mc/zi din depozitele de înmagazinare”, a mai spus reprezentantul Transgaz.