Ucraina a renunțat la lista neagră cu sponsorii războiului
Volodimir Zelenski întocmise, la un moment dat, o listă neagră a sponsorilor războiului. Aceasta a fost un element important în campania sa de presiune asupra companiilor care continuau afacerile cu rușii după începerea războiului.
Acum, preşedintele Ucrainei a renunțat la aceasta. Anunțul a fost făcut în urma unei reacții din partea a numeroase țări.
Lista aceasta a afectat 50 de companii înainte să se renunțe la ea. Decizia de renunțare ar fi, de fapt, o concesie făcută de Kiev. Ucraina spune că este vorba despre încercarea de a menține un sprijin internațional delicat.
Criticii listei spun că aceasta a fost neplăcută, pe de o parte, dar și subiectivă pe de altă parte.
Decizia nu doar că a pus capăt listei, dar a dus și la eliminarea anumitor informații de pe un site web asociat.
Coaliția B4Ukraine, formată din diverse grupuri ale societății civile, și-a exprimat dezamăgirea față de eliminarea listei, subliniind că majoritatea guvernelor nu au exercitat suficiente presiuni asupra companiilor pentru a le determina să își întrerupă legăturile cu Rusia.
Relațiile confortabile cu Rusia s-au încheiat
Guvernul de la Viena a fost criticat pentru exercitarea presiunii pentru oprirea listei. Deputata Karin Doppelbauer, care face parte din partidul liberal Neos, a criticat această decizie.
Ea spune că relațiile confortabile cu Rusia s-au încheiat și că Executivul trebuie să înțeleagă asta.
În ciuda faptului că unele companii și-au ajustat politicile comerciale cu Rusia în urma includerii în listă, majoritatea au reacționat cu indignare și, uneori, au exercitat presiune politică pentru a fi eliminate de pe lista neagră.
Încheierea listei vineri a coincis cu cel mai amplu atac aerian desfășurat de Rusia asupra instalațiilor energetice din Ucraina până în prezent.
Conform oficialilor din Kiev, atacul cu rachete și drone a vizat un important baraj de pe râul Nipru, provocând moartea a cel puțin cinci persoane și lăsând peste un milion de oameni fără energie electrică. Autoritățile din Kiev au căutat urgent aprovizionare cu energie electrică din Polonia, România și Slovacia.
Profesoara asociată de drept și drepturile omului la Universitatea din Essex, Tara Van Ho, a caracterizat închiderea listei drept „o situație tristă”.
”Legislaţia internaţională recunoaşte că întreprinderile au responsabilitatea de a respecta drepturile omului de-a lungul lanţurilor lor de aprovizionare, iar asta nu include sprijinirea financiară a unui stat precum Rusia”, a spus ea.
Mai puține presiuni pentru părăsirea Rusiei
Mulți sunt de părere că eliminarea listei înseamnă o presiune mai mică pentru companiile care încă sunt în Rusia să plece din țară.
Personaje apropiate cu luarea acestei decizii spun că au existat presiuni din partea țărilor ale căror companii au fost afectate.
Una dintre țări a fost, evident, China. Însă nu este singura. Aici mai intră și Franța, Austria sau Ungaria.