Primarul Kievului a anunțat o mișcare de ultim moment împotriva Rusiei, la o zi după ce Ucraina a marcat 31 de ani de independență. Potrivit acestuia, campania de „derusificare” a fost accelerată, iar 95 de străzi au fost redenumite într-o campanie de eliminare a toponimiei ruseşti şi sovietice.
Ucraina accelerează derusificarea! Kievul a anunțat o lovitură de ultim moment pentru Moscova
Mai precis, Ucraina a accelerat campania de „derusificare”, prin care încearcă să se debaraseze de moştenirea a sute de ani de dominaţie a Moscovei.
„Noile nume ar trebui să perpetueze memoria evenimentelor istorice semnificative ale Ucrainei, precum şi a figurilor celebre şi a eroilor care au glorificat Ucraina şi au luptat pentru independenţa statului nostru”, a scris primarul Vitaliy Klitschko pe Telegram, potrivit informațiilor transmise de reuters.com
De asemenea, acesta a declarat că procesul este departe de a se fi încheiat şi a promis să continue campania. De exemplu, o stradă a fost denumită după Londra, capitala unuia dintre cei mai importanţi aliaţi ai Ucrainei. Simultan, o alta a fost numită „Strada renaşterii ucrainene”.
Acest nume a fost un ecou al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat, de Ziua Independenţei, că Ucraina a „renăscut” atunci când Rusia a invadat ţara.
O altă stradă, care purta anterior numele de familie al unui ministru sovietic al Apărării, a fost redenumită după regimentul ucrainean Azov, o mişcare care probabil va înfuria Moscova, care îşi apără vocal moştenirea sovietică în Europa. Unitatea Azov, care face parte din garda naţională, este adulată în Ucraina, dar denigrată de Moscova.
Ucraina crede că negocierile de pace cu Rusia sunt dezavantajoase pentru Europa
În altă ordine de idei, amintim că Mihail Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, este de părere că negocierile de pace cu Rusia sunt dezavantajoase atât pentru Ucraina, cât și pentru Europa deoarece Guvernul de la Moscova va semna un armistițiu temporar, iar agresiunea militară a armatei ruse va continua în viitor.
În plus, negocierile de pace ar putea determina Rusia să aibă un comportament mai sfidător din punct de vedere economic, politic și diplomatic, susține ferm oficialul ucrainean.
„Procesul de negociere de astăzi va stabili un armistițiu temporar într-un război care nu va fi finalizat. În consecință, Federația Rusă va considera acest lucru o victorie și va continua să pretindă că își promovează politica expansionistă. Prin urmare, armistițiul de acum va însemna doar următoarea etapă a războiului după un anumit timp”, a declarat joi Mihail Podolyak.
Potrivit spuselor sale, mulți cetățeni ucraineni nu se vor întoarce în Ucraina, iar investițiile europene nu vor veni dacă războiul cu Rusia nu se va încheia complet.
„Va fi o zonă gri care este în creștere și care va pune în mod constant presiune asupra Europei. Europa va fi obligată să investească masiv aici pentru a menține cumva acest teritoriu într-un stat viabil. Acest lucru este dezavantajos pentru Europa pe termen mediu și lung”, a explicat consilierul președintelui Volodimir Zelenski, în cadrul unui interviu acordat pentru ziarul german Bild.