Ucraina a anunțat că 32 de prizonieri de război au fost eliberați, în cadrul unui schimb cu Federația Rusă. De asemenea, şeful cabinetului preşedinţiei ucrainene a mai spus că a fost recuperat și cadavrul unui israelian care s-a oferit voluntar să lupte pentru Ucraina.
Ucraina anunță că 32 de prizonieri de război au fost eliberați. A avut loc un schimb cu Federația Rusă
Șeful cabinetului președinției ucrainene, Andrid Iermak, a anunțat că Ucraina a anunțat că a obținut eliberarea a 32 de soldați ucraineni în cadrul unui schimb cu Federația Rusă. De asemenea, el mai spune că a fost recuperat și cadavrul unui israelian care se oferise voluntar să lupte pentru Ucraina.
„Printre cei eliberaţi se numără ofiţeri, sergenţi şi soldaţi ai Forţelor armate (ale Ucrainei). Toţi au fost în locuri unde au avut loc confruntări intense. Mulţi dintre aceşti oameni au fost daţi dispăruţi”, a afirmat acesta pe Telegram, adăugând „Astăzi s-a efectuat un nou schimb de prizonieri, am reuşit să eliberăm 32 de militari şi să recuperăm cadavrul israelianului Dmitro Fialka, scrie France Presse.
Țările G7 vor susține Kievul „atât timp cât va fi nevoie”
Liderii grupului G7 al națiunilor bogate au declarat că vor susține Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie” în urma atacurilor majore cu rachete rusești de luni.
Grupul, care s-a reunit pentru discuții virtuale de urgență, a declarat că va continua să acorde ajutor militar și umanitar.
De asemenea, NATO a declarat că va fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi necesar.
Cel puțin 19 persoane au fost ucise și alte zeci au fost rănite, rachetele rusești lovind regiuni din Ucraina, inclusiv centrul Kievului.
Atacurile au continuat și în cursul zilei de marți
Loviturile au continuat și marți, iar civilii au fost sfătuiți să rămână în adăposturi antiaeriene.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că atacurile au fost o ripostă la o lovitură asupra unui pod cheie care leagă Rusia de Crimeea ocupată, pentru care a dat vina pe Ucraina.
Liderii occidentali au condamnat rapid escaladarea rusă, iar G7 și-a reiterat marți angajamentul față de Ucraina.
„Vom continua să oferim sprijin financiar, umanitar, militar, diplomatic și juridic și vom rămâne ferm alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a precizat grupul într-un comunicat.
Blocul a condamnat, de asemenea, recentele încercări ale dlui Putin de a anexa patru regiuni din Ucraina prin referendumuri autoproclamate. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut G7 mai multe capacități de apărare aeriană.
De asemenea, el a cerut alianței să sprijine o misiune internațională la granița dintre Ucraina și Belarus.
Liderul belarus Alexander Lukașenko – un aliat apropiat al dlui Putin – a fost de acord să desfășoare forțe împreună cu soldații ruși la granița cu Ucraina, afirmând că acest lucru este un răspuns la o amenințare din partea Kievului, scrie BBC.