Livrarea gazului rusesc in Europa ar putea avea probleme foarte grave in urmatoarele zece zile, din pricina divergentelor aparute intre Ucraina si Rusia, a avertizat reprezentantul presedintiei ucrainene pentru securitate energetica, Bogdan Sokolovski.

Potrivit acestuia, daca Rusia nu creste volumul livrarilor fata de nivelul actual, in termenul precizat ar putea aparea tehnice foarte grave din cauza scaderii presiunii in conducte, fapt ce va duce la intreruperi ale distributiei.

„Sistemul va fi obligat sa se opreasca, pentru a-si reface presiunea:, a explicat Sokolovski in cadrul unei conferinte de presa. Acesta a adaugat ca desi exista rezerve subterane de gaz, acestea nu pot fi folosite decat pentru necesitatile Ucrainei.

Rusia a intrerupt joi aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, intrucat companiile detinute de aceste state nu au ajuns la o intelegere privind pretul de livrare a gazului pentru acest an. De asemenea, in disputa au fost cuprinse si o serie de datorii pretinse de Gazprom de la Naftogaz.