Ucraina ar putea să nu primească sistemul Patriot din partea României

Ucraina ar putea să nu primească niciun sistem Patriot din partea României. Potrivit unei analize efectuate de Ministerul Apărării, în acest moment, țara noastră nu își permite să renunțe la vreo componentă de apărare antiaeriană.

Deși analiza este gata, președintele Klaus Iohannis a decis că amâne anunțul oficial și să convoace CSAT după alegeri, pentru a nu influența alegerile locale.

România a achiziționat șapte sisteme de tip Patriot, dintre care patru au fost deja livrate. Celelalte trei urmează să fie contractate. Din cele patru sisteme, unul este deja operațional.

Aceste șapte sisteme costă aproximativ patru miliarde de dolari, fiind cea mai scumpă achiziție din istoria țării noastre.

Recent, premierul ucrainean Denîs Anatoliovîci Şmîhal a spus că o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei ar reprezenta „victoria tuturor democraţiilor”, însă este necesar sprijinul continuu al partenerilor şi aliaţilor Kievului.

„Noi acum ne reconstruim ţara şi avem nevoie să-i oprim pe ruşi din a distruge şi mai mult. Avem nevoie de sisteme Patriot şi sperăm că şi România va putea să îşi aducă o contribuţie.

Aceste sisteme salvează vieţile civililor şi ajută la menţinerea unei vieţi normale de zi cu zi în Ucraina”, a declarat el.

Smîhal a adăugat că o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei va fi o investiție în securitatea României.

Denis Şmîhal
Denis Şmîhal (SURSA FOTO: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu)

Klaus Iohannis amână decizia oficială

Luna trecută, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre varianta ca România să cedeze un sistem Patriot Ucrainei. El a spus că este o chestiune care trebuie discutată cu specialiștii CSAT. Iohannis a spus că nu acceptă, sub nicio formă, ca țara noastră să rămână fără apărare antirachetă și antiaeriană.

„Nu comentez această chestiune şi nu cred că are ce căuta în spaţiul public general. Este o chestiune care trebuie discutată cu specialiştii din armată, care, în final, trebuie decisă în CSAT şi comunicat rezultatul. Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speţă foarte specializată şi care, sigur, trebuie dusă într-o zonă unde, din păcate, avem un conflict armat”, a spus acesta.

Răspunsul pentru Kiev ar putea totuși să fie unul pozitiv

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu anunțat, la finalul lunii mai, o iminentă ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a se decide dacă România trimite sau nu în Ucraina un sistem de apărare anti-aeriană Patriot.

Șeful Executivului a spus că decizia se va lua pe baza informațiilor oferite de specialiști. A lăsat însă să se înțeleagă că răspunsul pentru Kiev ar putea fi unul pozitiv. Acesta s-a arătat convins că decizia nu va slăbi siguranța României. Mai multe puteți citi aici.