Ucraina are nevoie de creșterea armamentului, a declarat secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg.
Ucraina are nevoie de creșterea armamentului. Stoltenberg: Armele sunt calea spre pace
Secretarul general al Alianței Nord Atlantice (NATO), Jens Stoltenberg, a declarat la Davos că Ucraina are nevoie de o așa-numită creștere semnificativă a armamentului.
Acesta a mai spus miercuri, 18 ianuarie, că sprijinul ar oferi singura cale către o soluție pașnică negociată.
” (…) Și acesta este motivul pentru care, dacă dorim o soluție pașnică negociată la războiul din Ucraina, trebuie să oferim sprijin militar Ucrainei. Aceasta este singura cale.
Armele sunt calea spre pace. Și poate părea un paradox, dar singura modalitate de a avea un acord negociat este să-l convingă pe președintele Putin că nu vor câștiga pe câmpul de luptă. El trebuie să se așeze la masă și să negocieze. Nimeni nu știe cum se va termina acest război. Cel mai probabil se va termina în jurul mesei de negocieri. Ceea ce știm este că ceea ce se întâmplă în jurul acelei mese de negocieri depinde în totalitate de forța de pe câmpul de luptă. Și dacă vrem ca Ucraina să învingă, și au nevoie de putere militară”, a declarat Jens Stoltenberg.
Noi discuții la baza de la Ramstein (Germania)
Aproximativ 50 de lideri din domeniul apărării naționale și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) vor purta vineri discuții la Baza Aeriană Ramstein din Germania, cea mai recentă dintr-o serie de întâlniri care au început atunci când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape 11 luni, la 24 februarie 2022.
Se așteaptă ca discuțiile de la Ramstein să se concentreze nu doar pe ceea ce vor oferi Statele Unite, ci și pe faptul dacă Germania va înceta să se opună ideii de a trimite tancurile sale de luptă Leopard în Ucraina sau dacă va aproba transferul acestora din partea țărilor aliate. Polonia și Finlanda se numără printre statele care și-au exprimat disponibilitatea de a trimite MBT-urile Leopard 2, dar nu pot face acest lucru deoarece Germania este deținătoarea licenței de export a vehiculului.
Cu toate acestea, subiectul ”leoparzilor” l-a pus pe Stoltenberg în gardă și l-a presat să dezvăluie că aceste consultările sunt în curs. El a profitat de ocazie pentru a saluta decizia britanică de a trimite tancuri Challenger la Kiev.
Săptămâna aceasta, Marea Britanie a pus Berlinul pe jar, devenind prima țară occidentală care a trimis tancuri occidentale, promițând o escadrilă de 14 Challengers. Cu toate acestea, Leopards sunt considerate cea mai bună alegere pentru a furniza Ucrainei o forță de tancuri pe scară largă.
Kievul spune că speră că noile arme din Occident îi vor reîmprospăta impulsul militar în acest an, în special tancurile grele care ar adăuga mobilitate și protecție trupelor sale, astfel încât acestea să poată străpunge liniile rusești din estul și sudul țării.
Ucraina nu are nevoie numai de tancuri
În afară de tancuri, Stoltenberg a declarat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană și blindate, dar și de muniție, piese de schimb și capacități de întreținere pentru a se asigura că armele sale existente continuă să funcționeze.
Secretarul general al NATO a subliniat că, deși situația de-a lungul fronturilor de luptă s-a stabilizat în ultimele săptămâni, bătălia istovitoare și îndelungată din orașul Bakhmut din estul țării a demonstrat importanța furnizării mai multor arme pentru a sprijini Ucraina.